Eu Green - Studenții caută soluții pentru gestionarea sustenabilă a apei
Trei studente de la Facultatea de Protecția Mediului a Universității din Oradea au fost selectate pentru a face parte din echipa internațională a programului „Towards a sustainable water management”, proiect dezvoltat în cadrul Alianței Eu Green.
Coordonatoarea studenților orădeni, conf. univ. dr. Emilia Pantea, reamintește că resursele de apă se confruntă cu provocări majore, cauzate de schimbările climatice și creșterea continuă a populației. Programul „Towards a sustainable water management” își propune să răspundă acestei crize iminente, studiind mecanisme precum: relația - sol, apă, plantă, atmosferă, calitatea apei și integritatea ecosistemelor - prin evaluarea poluării apelor, tratarea și epurarea acestora. „Studiile, cercetarea științifică și colaborarea universităților participante se vor realiza printr-un mix de cursuri, workshopuri și lucrări practice, derulate atât în format fizic, cât și virtual”, spune Emilia Pantea. La toate acestea vor lua parte și cele trei studente ale Facultății de Protecția Mediului selectate pentru a lucra în cadrul acestui program: Larisa Andreea Bot, Nicoleta Mădălina Cîmpan și Mihaela Ioncu.
„Între 12 și 17 iunie 2023, cursurile și activitățile de cercetare s-au desfășurat în format fizic, fiind susținute de cadre didactice de la universitățile implicate. Studenții au avut posibilitatea implicării în aplicații practice, care au vizat analize specifice apei potabile și apelor uzate, vizite la stații de epurare a apelor uzate și uzine de tratare a apei”, a mai adăugat Emilia Pantea. Cursurile susținute de universitarul orădean au abordat teme de interes actual, precum desalinizarea apei și fitoremedierea apelor uzate.
„Dezvoltate în cadrul Alianței EU GREEN, BIP-urile, Programe Mixte Intensive, precum cele la care iau parte și studenții noștri, sunt formate noi și inovatoare de mobilitate, introduse de noul program Erasmus + 2021-2027. Aceste programe, derulate în comun de mai multe instituții de învățământ superior, prezintă abordări pedagogice avansate, combinând mobilitățile în format fizic, față în față, cu învățarea virtuală”, explică Emilia Pantea.
Lider al acestui proiect EU GREEN este Universitatea din Extremadura, din Spania, având ca parteneri și co-organizatori: Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea din Gävle (Suedia), Universitatea din Oradea (România) și Universitatea „Wrocław” University (Polonia).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.