Centrul Europe Direct Oradea a fost implicat în inițiativa Traseul Solidarității pe Drumul care UneștE - Via Transilvanica, contribuind la o activitate de informare și conștientizare, realizată în parteneriat cu alte șase centre Europe Direct.

Acțiunea a avut rolul de a pune în lumină importanța valorilor și priorităților Uniunii Europene în viața de zi cu zi a cetățenilor.

Traseul ce ilustrează bogăția culturală și naturală a României este parcurs în regim de ștafetă sau la pas. Scopul acestei acțiuni este acela de a sublinia importanța unor valori europene precum protejarea mediului înconjurător și diversitatea. 23 de kilometri a fost parcurși la pas de voluntarii Centrului Europe Direct Oradea pe traseul Nucșoara - Sarmisegetusa Ulpia Traiana, în perioada 25-27 august. Efortul lor a avut scopul de a oferi un exemplu concret al beneficiilor unor astfel de excursii pentru sănătate și mediului înconjurător.

Parcurgerea fiecărui traseu reprezintă o provocare ce pune în evidență frumusețea posibilității de a explora cultura și istoria comunităților locale. Proiectul „Traseul Solidarității pe Drumul care UneștE - Via Transilvanica”, a fost gândit de Tășuleasa Social, un ONG cu sediul în Pasul Tihuța, Bistrița-Năsăud, orientat spre acțiuni educaționale, culturale și de mediu. Traseul Centrului Europe Direct Oradea s-a încheiat cu predarea către Centrul Europe Direct Alba Iulia a unui obiect reprezentativ orașului Oradea. Obiectivul a fost realizat de către voluntarii din programul Youth CommUnity al Fundației Comunitare Oradea și confecționat exclusiv din materiale reciclabile. Scopul Europe Direct Oradea este de a face Europa mai accesibilă bihorenilor.