Începând de duminică, 30 septembrie, la Muzeul Ţării Crişurilor, va putea fi vizitată o expoziţie de excepţie, intitulată „Dincolo de frumuseţe. Dolomiţii şi emigranţii săi”.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Consulatul Onorific al României în Regiunea Trentino Alto Adige - Sudtirol, Asociaţia „Trentini Nel Mondo”, Asociaţia „Bellunesi Nel Mondo”, Fundaţia „Dolomiţi UNESCO” şi MUSE - Museo delle Scienze.

Expoziţia este rezultatul unui parteneriat încheiat cu instituţiile din Italia mai sus menţionate şi este parte a unui proiect de durată, care are drept scop prezentarea, prin ceea ce au specific în planul culturii materiale, a zonelor Trentino Alto Adige şi a Bihorului.

Expoziţia cuprinde fotografii spectaculoase, adevărate lucrări de artă, care ilustrează natura excepţională a Patrimoniului Mondial al Munţilor Dolomiţi (Italia) şi care îi au ca autori pe şase fotografi profesionişti celebri ce susţin Fundaţia Dolomiţi UNESCO şi obiectivele acesteia: Alessandro Caon, Moreno Geremetta, Nicolò Miana, Patrick Odorizzi, Andreas Tamanini şi Georg Tappeiner. 

De asemenea, vor mai fi expuse costume tradiţionale din această zonă, o maşină artizanală de îngheţată, pietre provenite din Munţii Dolomiţi, precum şi obiecte şi unelte folosite de emigranţii care îşi părăseau meleagurile pentru o perioadă de timp sau pentru totdeauna pentru a profesa diverse meserii în câmpiile şi oraşele din Europa, pentru că în ţinuturile lor nu-şi puteau asigura traiul zilnic. De altfel, sunt prezentate şi aceste meserii ale locuitorilor din zona Dolomiților (producători de îngheţată, doici, tăietori de lemne, producători de scaune, mineri, negustori de diverse obiecte, tocilari, muncitori la calea ferată, vânzători de stampe), precum și Asociațiile „Trentini nel mondo” și „Bellunesi nel mondo”, născute din dorința de a proteja și promova sentimentul de apartenență, memorie, cultură și identitate, și de a menține legătura dintre emigranții din Munții Dolomiți și comunitățile rămase în patrie.

Expoziția va putea fi vizitată începând de duminică, 30 septembrie 2018, până în 8 noiembrie 2018, la sediul Muzeului Țării Crișurilor, Str. Armatei Române nr.1/A, conform programului obişnuit al acestuia: marţi, joi și sâmbătă, între orele 10.00-15.00; miercuri, vineri și duminică, între orele 10.00-18.00. Luni este închis. Preţul biletelor este următorul: 8 lei - adulţi; 4 lei - elevi, studenţi, pensionari. Intrarea este gratuită pentru copiii până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională. Toți cei interesați sunt așteptați cu drag la eveniment.