Expoziţie omagială la Biblioteca Judeţeană - 90 de paşi cu Brâncuşi pe Calea Eroilor
Cu ocazia „Zilei Brâncuşi - 19 februarie” Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” au organizat un eveniment omagial inedit vineri, 17 februarie. În holul bibliotecii a fost inaugurată o expoziţie de fotografie, cu ansamblul de la Târgu Jiu şi panouri care relevă cum au luat naştere lucrările respective. Vernisajul a cuprins şi un film documentar, iar artista Oana Lianu a interpretat melodii tradiţionale din zona Gorjului.
„În anul 1916, când România a intrat în Al Doilea Război Mondial, locuitorii din Târgu Jiu au oprit ofensiva germană cu propriile trupuri. În acest context s-a născut ansamblul realizat de Brâncuşi. Sculptorul aflat în plină glorie a ales să aducă un omagiu acestor eroi”, a spus Lucian Silaghi, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi autor al fotografiilor expuse.
„Ansamblul de la Târgu Jiu este elocvent pentru exemplul artistului care mobilizează cu geniul său o întreagă societate. De la primul ministru al ţării la fabricile din Reşiţa şi Petroşani, sau ţăranii meşteşugari care s-au implicat în realizarea ansamblului, tot universul a conspirat pentru a împlini acest obiectiv”, a mai subliniat Lucian Silaghi.
Despre importanţa lui Brâncuşi în artă şi în lume a spus câteva cuvinte şi criticul Ramona Novicov, care a atras atenţia că arta lui Brâncuşi, acest sculptor avangardist pentru perioada în care a creat, încă nu poate fi înţeleasă fără a avea anumite „chei” revelatoare.
„Mă bucur să iau parte la un eveniment atât de elegant şi de bine documentat, de la fotografiile frumoase şi sensibile la documentarul preţios care rulează şi cântecul Oanei Lianu”, a spus Ramona Novicov.
„Este important acest documentar, în special pentru elevii prezenţi, fiindcă în el avem dovada că nu este suficient geniul. Brâncuşi a demonstrat ce înseamnă să creezi ca un Dumnezeu şi să lucrezi ca un sclav. El a luat dalta şi a pus mâna să ajute ţăranii meşteşugari. Este important să vedem preţul plătit, implicarea necesară pentru îndeplinirea unui proiect, a unui vis”, a mai precizat Novicov.
„Arta lu Brâncuşi a rămas ermetică. Înainte de a realiza ansamblul de la Târgu Jiu lucrările lui au fost şlefuiri asupra unei teme pe care o aduce din material în imaterial. El spunea: Eu nu sculptez pasărea, ci zborul. El a sculptat energie, nu materie. De aceea lucrările lui sunt aproape abstracte, a luat-o mult înaintea celorlalţi şi astăzi este dificil de decriptat”, a explicat criticul. „Poarta Sărutului, un sărut al vieţii şi al morţii, o trecere spre o nouă dimensiune, a nemuririi. Pe drumul axei orizontale întâlneşti Masa Tăcerii, o oglindă a cerului, gânduri care se întorc, un centru cu 12 module, recognoscibil nu doar de către creştini, ci având corespondenţe în toate religiile lumii. Şi ne întâlnim cu verticalitatea Coloanei Infinitului, coloana speranţei fără de sfârşit, acest axis mundi, legătura dintre cer şi pământ”, a mai precizat Ramona Novicov.
La eveniment au fost prezenţi şi elevi al Colegiului Naţional Iosif Vulcan, coordonaţi de profesoara Sânziana Neşiu, care au format, ca în fiecare an, numele marelul sculptor.
Vernisajul a fost împodobit cu muzică tradiţională din zona Gorjului, muzică ce a alinat sufletul lui Constantin Brâncuşi, în interpretarea de excepţie a Oanei Lianu.
Expoziţia va rămâne deschisă pentru publicul orădean timp de o săptămână, până vineri, 24 februarie 2017.
Manifestarea dedicată Zilei Brâncuşi va fi reluată de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, într-un format similar, marţi, 28 februarie 2017, de la ora 17.00, în Ungaria. Expoziţia va fi vernisată la Gyula, în cadrul evenimentului „Mărţişorul cultural”, organizat de Consulatul General al României din această localitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.