Ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Oradea a ajuns la final. Unul dintre cele mai așteptate momente ale evenimentului a fost decernarea premiilor Festivalului de Teatru Scurt – secțiunea concurs, care s-a aflat la cea de-a XXV-a ediție.

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea s-a încheiat ieri. Timp de opt zile, spectatorii au fost invitați la un maraton teatral care a cuprins 19 spectacole de la companii teatrale renumite din întreaga țară, dar și din străinătate: Moldova, Ucraina, Georgia și Franța. Festivalul a cuprins două secţiuni: secţiunea concurs - Festivalul de Teatru Scurt, ajuns la ediția aniversară cu numărul XXV, și secțiunea „Spectacole invitate off concurs”. Concursul de Creaţie Dramatică nu s-a organizat în acest an, timpul fiind prea scurt, dar organizatorii și-au propus să-l organizeze separat de festival.

Anul acesta, selecția pentru Festivalul de Teatru Scurt a fost realizată de Victoria Balint – șeful de birou proiecte culturale și relații cu publicul al Teatrului „Regina Maria” și a cuprins opt producții realizate atât de teatre instituționalizate, cât și de cele care provin din mediul independent, care s-au jucat în sala Teatrului Arcadia. Juriul a fost format din trei personalități culturale ale teatrului românesc: criticii de teatru Ion Parhon și Elisabeta Pop și actorul de teatru și film Ion Sapdaru.

Printre producțiile remarcabile care au putut fi văzute în cadrul FITO se numără spectacolul „Medea’s boys”, montat de compania de teatru Apollo 111 din București și „Navigatorul” Teatrului Național Târgu-Mureș - Compania „Liviu Rebreanu”, care îl are în distribuție pe actorul orădean Richard Balint, câștigătorul Premiului pentru cel mai bun actor în rol secundar în cadrul acestei ediții a Galei de premiere UNITER. Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a reunit astfel şi anul acesta spectacole create de mari regizori precum Cristian Juncu, Claudiu Goga, Andrei Măjeri.

Câştigătorii

Juriul Festivalului de Teatru Scurt a hotărât acordarea următoarelor premii: Cel mai bun spectacol, „Brutus sau uciderea lui Iulius Cezar”; premiul pentru regie ex aequo (la egalitate-n.r.) Andrei Măjeri pentru spectacolul „Medeas’ Boys” şi Iraka Gogia pentru spectacolul „Brutus sau uciderea lui Iulius Cezar”; premiul pentru scenografie, „Brutus sau uciderea lui Iulius Cezar”; premiul pentru cel mai bun actor, Eduard Trifa, din spectacolul Medeas’ Boys; premiul pentru cea mai bună actriţă, Andreea Bibiri din spectacolul „O relaţie deschisă”; premiul special al juriului pentru spectacolul „Avalanşa.”

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Oradea s-a desfășurat în perioada 2 - 9 iunie. Organizatori au fost: Teatrul „Regina Maria”, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.