Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea, la ora bilanţului - Trei zile memorabile, 38.000 de participanți
Atmosfera de sărbătoare a cuprins Cetatea Oradea timp de trei zile, la ediția 2018 a Festivalului Medieval. Zile în care au fost reconstituite pagini din istoria Cetăţii, show-urile cu foc şi iluzionism au încântat vizitatorii, iar balonul cu aer cald i-a adus pe cei mici şi pe cei mari mai aproape de cer.
În cele trei zile de festival, Cetatea a găzduiit peste 130 de evenimente şi de activităţi, la care au contribuit invitaţi din România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Cehia). Au avut loc 15 demonstrații și reconstituiri de bătălii istorice, 13 demonstrații ecvestre, concursuri de lupte medievale și tir cu arcul călare, 20 de reprezentaţii artistice susţinute de 37 de menestreli, 15 ateliere meșteșugărești, un târg care a reunit 50 de meșteșugari și meșteri medievali, 30 de ateliere şi spectacole pentru copii, patru concerte live la scena principală, două show-uri de jonglerii cu focul și un spectacol de iluzionism.
„Alături de evenimente ca Târgul de Paști, European Music Open, Târgul de Crăciun, Toamna Orădeană, Festivalul Medieval al Cetății Oradea este unul din evenimentele cu potențial mare de dezvoltare și care poate să devină o ancoră turistică importantă sau chiar o atracție turistică în sine. Istoria Cetății și încărcătura culturală a acestui loc creează cea mai bună și solidă bază pentru construirea unui astfel de eveniment. De la momentul redenumirii evenimentului în Festivalul Medieval al Cetății Oradea, ne-am propus să avem la Oradea cel mai mare și mai interesant eveniment de acest fel din țară și cred că suntem pe calea bună”, a spus Mihai Jurca, de director executiv APTOR.
Reconstituirea
Unul dintre evenimentele de referinţă ale Festivalului Medieval al Cetăţii Oradea a fost reconstituirea asediului mongol din 1241. Considerată cea mai amplă şi complexă reconstituire din România a unei bătălii istorice, acţiunea a fost posibilă prin mobilizarea a 480 de membri din trupe de reconstituire istorică, peste 250 de luptători și cavaleri medievali și 24 de cai. Tot anul acesta, festivalul a fost extins şi în Parcul Cetăţii, care a găzduit timp de trei zile trupe medievale, spectacole, concursuri și demonstrații, dar și ridicările cu balonul cu aer cald, oferite gratuit publicului prezent cu ajutorul celor de la Digi Mobil.
Pentru anul 2019, organizatorii promit să extindă festivalul pe parcursul a patru zile (11-14 iulie 2019), la o ediție cel puțin la fel de spectaculoasă ca și cea de anul acesta.
Festivalul Medieval al Cetății Oradea este un eveniment organizat de Asociația de promovare a turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Oradea, cu sprijinul Asociaţiei Deus Vult și al Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural (Cetatea Oradea/ Oradea Fortress).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.