Ilie Bolojan a preluat, miercuri, mandatul de președinte interimar, în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la Palatul Cotroceni. Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul, după ce, luni, și-a anunțat demisia, în contextul în care Parlamentul începuse procedura de revocare a sa din funcție.

Klaus Iohannis i-a predat mandatul de șef al statului președintelui Senatului, Ilie Bolojan, care preia funcția de interimar până la alegerile prezidențiale din luna mai.

Bolojan a fost întâmpinat în holul de onoare a Palatului Cotroceni de Klaus Iohannis. Cei doi au avut o scurtă întâlnire.

„Mult succes. Să aveți grijă de România”, i-a spus la final Iohannis lui Bolojan.

Ulterior, pe Platoul Marinescu a avut loc o ceremonie de plecare. Klaus Iohannis a trecut în revistă, pentru ultima dată, Garda de Onoare. A fost intonat Imnul național al României, iar Iohannis a salutat Drapelul țării.

La ceremonia de plecare s-au aflat numeroși angajați ai Administrației Prezidențiale și jurnaliști. Fostul președinte i-a salutat pe angajații Administrației Prezidențiale și pe jurnaliști.

„Dumnezeu să binecuvânteze România!', a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a avut două mandate de președinte al României. Ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la 21 decembrie 2024, însă Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale și a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou președinte. Decizia CCR a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat informațiile primite de la SRI, SIE și Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Ilie Bolojan va asigura interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Pe 4 mai va fi organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, iar al doilea pe 18 mai.

Marți, cu o zi înainte de preluarea mandatului de președinte interimar, Ilie Bolojan s-a suspendat din funcția de președinte interimar al PNL.

Conform prevederilor constituţionale, președintele interimar are atribuții limitate. De exemplu nu poate declanșa procedura de suspendare a Parlamentului și nu poate convoca un referendum național.

Curtea Constituțională a luat act de demisia președintelui Klaus Iohannis. Ca urmare, în numele legii, CCR a hotărât: „Constată că funcția de Președinte al României devine vacantă, începând cu data de 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei domnului Klaus-Werner Iohannis din funcția de Președinte al României.”

Totodată, CCR a constatat că „vacanța funcției de Președinte al României este o împrejurare care justifică interimatul în exercitarea funcției de Președinte al României, începând cu data de 12 februarie 2025”.

De asemenea, CCR „constată că, în conformitate cu dispozițiile art.98 alin.(1) din Constituție, interimatul funcției de Președinte al României se asigură de președintele Senatului, domnul Ilie-Gavril Bolojan, începând cu data de 12 februarie 2025.”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat luni că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România și cetățenii români” de criza la care ar duce suspendarea sa, demers inițiat de opoziția parlamentară.