Zilele Muzeului Țării Crișurilor au debutat joi, 8 mai, la Muzeul Orașului Oradea, cu vernisajul expoziției foto-documentare „Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români”, curator Denisa Săveanu Cărăian.

Evenimentul este dedicat cinstirii memoriei episcopilor martiri greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu.

Printre exponatele prezentate se regăsesc panouri cu fotografii de epocă, documente rare, veșminte liturgice, publicații, articole din presa vremii și picturi ce îi înfățișează pe ierarhii martiri ai Bisericii Române Unite. Fiecare exponat reflectă sacrificiul și acestora, oferind publicului o incursiune autentică în trecut.

Manifestarea a fost deschisă de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, după care a luat cuvântul dr. Daniela Bălu, directorul Muzeului Județean Satu Mare.

„Venim, cu drag și onoare, aici, în Cetatea Oradiei, pentru a aduce în atenția publicului vizitator pagini importante din istoria Bisericii greco-catolice, cu precădere, date, informații, multe dintre ele inedite, despre cei șapte episcopi martiri, beatificați la Blaj, în urmă cu șase ani, de către Suveranul Pontif, Papa Francisc. Valorificând colecțiile patrimoniale ale Muzeului nostru, am reușit să aducem în fața iubitorilor de istorie o colecție deosebită, care, inițial, a presupus o cercetare imagistică, fiind vorba despre o colecție de fotografii realizate de celebrul artist fotograf Ioniță G. Andron. O altă latură inedită a acestei expoziții este corespondența pe care Ioniță G. Andron a avut-o cu Preasfinția Sa Episcopul Ioan Suciu, între cei doi existând o relație bazată pe respect și prietenie”, a spus directorul Muzeului Județean Satu Mare, după care i-a oferit episcopul-greco-catolic de Oradea, PS Sa Virgil Bercea, copia Actului papal de investire a Episcopului Traian Frențiu.

Curatorul expoziției, Denisa Săveanu Cărăian, a explicat cum a luat naștere această inițiativă: „Ne-am dorit să păstrăm vie memoria episcopilor martiri și să o aducem mai aproape de public. Pentru mine, este o expoziție de suflet, le mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat”.

„Episcopia Greco-Catolică de Oradea a fost una dintre cele mai greu încercate episcopii în perioada comunistă. Dintre cei 216 preoți, pe care îi avea Episcopia greco-catolică de Oradea în anul 1948, 178, adică 82%, au refuzat categoric să treacă la Ortodoxie. Dintre aceștia, 54, pentru că au refuzat să renunțe la credința lor, au ajuns în închisori, iar opt dintre ei au murit. Am adus această expoziție la Oradea, deoarece orașul nostru nu putea să rateze un astfel de eveniment. Se împlinesc 150 de ani de la nașterea Preasfințitului Traian Frențiu, respectiv 103 ani, pe 4 mai, din momentul în care Preasfințitul pășește în orașul de pe Criș, în Catedrala Sfântul Nicolae, unde a fost sfințit pentru următorii ani”, a spus, în cadrul vernisajului, dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea. 

Cu acest prilej, a fost lansat și albumul bilingv român-englez „Fericitul Valeriu Traian Frențiu-150”, cu texte scrise de Alexandru Buzalic, Silviu Sana, Rodica Indig și un cuvânt înainte semnat de PS Virgil Bercea. Albumul coordonat de Rodica Indig a apărut la Editura Primus Oradea în 2024.

Printre cei prezenți la eveniment s-a numărat fostul director al Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, precum și elevi de la Liceul Greco-catolic „Iuliu Maniu” Oradea.

Expoziția rămâne deschisă la Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41), până în 21 mai, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00-18.00.