O delegaţie alcătuită din 28 de funcţionari publici din Republica Moldova, raioanele Ungheni şi Nisporeni, s-a aflat luni, în Oradea, pentru un schimb de experienţă în cinci instituţii deconcentrate, în cadrul unui proiect finanţat de Comisia Europeană.

Prima întâlnire dintre reprezentanţii instituţiilor bihorene - Inspectoratul Şcolar Județean Bihor, Administrația Generală a Finanțelor Publice Bihor, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor, Direcția pentru Agricultură Bihor și Secția Drumuri Naționale Oradea - cu omologii lor a avut loc ieri, în sala mare a Prefecturii Bihor. Gazde au fost prefectul Ioan Mihaiu, eurodeputatul Emilian Pavel şi Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea. Prefectul Ioan Mihaiu le-a făcut oaspeţilor o scurtă prezentare a judeţului, în cadrul căreia s-a referit şi la atragerea fondurilor europene. Potrivit acestuia, în perioada de vârf a primului ciclu de finanţare, Bihorul s-a plasat pe primul loc din ţară la acest capitol. Prefectul a vorbit şi despre două proiecte ale instituţiei, depuse pentru finanţare din fonduri europene, unul de 290.000 de euro pe cooperare transfrontalieră pentru gestionarea migraţiei, iar celălalt în valoare de 1,9 milioane de euro, în domeniul sănătăţii, pentru prevenţia şi depistarea precoce a bolilor netransmisibile. „Ideea a fost să dăm un exemplu că noi, ca prefectură, deşi nu avem buget de investiţii şi avem puţini angajaţi, putem să facem ceva, putem să accesăm fonduri europene ca să contribuim, atât cât ne permit competenţele, la dezvoltarea judeţului”, a afirmat Mihaiu. Eurodeputatul Emilian Pavel i-a îndemnat pe funcţionarii publici din Moldova să înveţe şi din greşelile românilor şi să-şi pregătească din timp resursa umană, consultanţii în fonduri europene, dar şi să evite complicarea procedurilor, prin ghiduri mult prea stufoase. Programul vizitei a continuat cu deplasarea ospeţilor moldoveni la cele cinci instituţii bihorene cu care se află în schimb de experienţă, pentru discuţii mai aplicate cu privire la competenţele şi atribuţiile acestora. Azi, 15 mai, funcţionarii publici din Republica Moldova se deplasează în Ungaria, la sediul Consiliului Judeţean din Hajdu-Bihar.

Schimbul de experienţă la care participă funcţionarii publici din raioanele Nisporeni şi Ungheni din Republica Moldova se derulează în cadrul proiectului „Managementul proiectelor europene pentru funcţionarii publici”, iniţiat de Asociaţia de Studii Europene Contemporane (ECSA) Moldova, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, şi Universitatea din Debreţin.

Proiectul se derulează în perioada 2016-2019, având câte două activităţi pe an: un seminar de formare şi informare, susţinut la Chişinău, de experţi şi universitari orădeni, şi o vizită de studiu sau schimb de experienţă, în cadrul instituţiilor publice din Bihor şi Hajdu-Bihar. Proiectul este finanţat de către Comisia Europeană prin Agenţia Europeană de Cultură, Educaţie şi Audiovizual (EACEA), programul Erasmus + şi are un buget de 46.000 de euro.