Noul manager al megaspitalului din Oradea este decis să îmbunătățească pe mai multe direcții activitatea unității medicale. Prima ar fi viteza cu care se mișcă în atragerea fondurilor europene, iar a doua cea a îmbunătățirii calității serviciilor atât față de angajați, cât și față de pacienți și aparținători.

Gheorghe Carp a decis să spună adio vieții de senator, demnitate cu care nu s-a împăcat de la început. Pe 1 aprilie firma care a câștigat licitația pentru managementul Spitalului Județean a semnat contractul prin care dr. Gheorghe Carp a preluat frâiele unității medicale. Unificarea celor două spitale, cel Municipal cu cel Județean, a fost ideea medicului Gheorghe Carp, enunțată în urmă cu zece ani. „Achiziția publică prin care s-a selectat firma care să se ocupe de managementul Spitalului Județean a fost într-adevăr o procedură nouă, dar organizată în conformitate cu legislația în vigoare și care a mai fost implementată și în alte județe din România. Totodată, licitația a fost total transparentă, aceasta fiind anunțată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice Național și European. Având în vedere că vorbim de o unitate sanitară mare, despre o instituție greu de condus, mă bucur că dr. Gheorghe Carp a decis să participe la această procedură și că a ales să se implice în managementul Spitalului Județean pentru următorii 4 ani. De asemenea, mulțumesc d-nei Lucia Daina pentru modul în care a asigurat interimatul în această perioadă deloc ușoară”, a spus ieri primarul Florin Birta, în cadrul unei coferințe de presă pe care a ținut-o alături de proaspătul manager. Edilul a enumerat apoi proiectele cu impact în zona medicală pe care municipalitatea le are în desfășurare sau în plan și care vor fi gestionate în continuare de managerul Gheorghe Carp: lucrările de creștere a eficienței energetice atât la corpul de clădire de pe Gh. Doja, cât și la cel de pe C. Coposu, lucrările de reabilitare a zonelor interioare ale spitalului, achiziția în comun de echipamente medicale din cadrul Proiectului ROHU 449 (Sistemul Angio CT - o premieră în România), lucrările la parcarea spitalului care va avea 516 locuri, lansarea procedurii de licitație pentru extinderea ambulatoriului la Spitalul Județean, demararea, în cel mai scurt timp, a licitației pentru construirea noului spital de pe str. Vlădeasa.

 

„Viteza proiectelor europene m-a nemulțumit!”

Managerul Gheorghe Carp a explicat ce pași se vor face în continuare, pentru atingerea obiectivelor propuse: „Spitalul funcționează pe proceduri și poți vedea oricând dacă cineva s-a conformat sau nu procedurilor. În plus, digitalizarea spitalului ne va ajuta și mai mult în detectarea blocajelor. Va trebui să facem o selecție a specialiștilor. E adevărat că la Oradea avem mulți specialiști de mâna întâi, dar avem și specialiști de mâna a doua sau a treia. În acest sens, e important să implementăm un sistem logic, în care să încheiem cu medicii contracte pe o durată de 5 ani, după care aceștia să fie evaluați. Astfel, se va menține constantă motivația acestora de a se perfecţiona și de a-și face treaba cât mai bine. Totodată, vom organiza cursuri specializate pentru a ne asigura că atitudinea medicului față de pacient este un corectă. Astfel, gradul de satisfacție a pacienților și aparținătorilor va fi măsurat constant” .

Acesta a mai spus că va pregăti noi proiecte care să continue modernizarea spitalului, proiecte printre care se numără: o nouă bază logistică a spitalului, un nou bloc alimentar, un site modern și accesibil pentru pacienți și aparținători.

„Când am văzut că lucrurile nu se desfășoară cu rapiditatea necesară - și mă refer aici la proiectele europene care trebuie implementate la timp, am decis să renunț la funcția de senator pentru a putea participa la procedura de achiziție anunțată. În Europa se practică demult managementul profesionist. Probabil acesta va fi viitorul și în România. Sunt conștient că un contract de management profesionist presupune o răspundere foarte mare: răspunzi pentru tot ceea ce ți-ai asumat, trebuind să asiguri, în același timp, gradul de satisfacție a pacienților, a aparținătorilor și a medicilor”, a spus dr. Gheorghe Carp.

Unificarea celor două spitale va avea ca efecte, conform noului manager, creșterea calității activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor. Astfel, vor scădea costurile de achiziții publice, costurile cu forța de muncă, se vor reduce cheltuielile cu utilitățile, iar stocurile de medicamente vor fi gestionate în comun, fapt ce va duce, de asemenea, la scăderea cheltuielilor.

„În următoarele luni vom inaugura câteva investiții extrem de importante pentru Oradea. Este vorba de laboratorul robotizat, stația de sterilizare centrală a spitalului și farmacia informatizată. Totodată, urmează să avem o manifestare științifică extrem de importantă, care va reuni 47 de reprezentanți ai celor mai importante centre din domeniul medical la ora actuală. Vrem să îmbunătățim site-ul unității medicale, aparținătorii să primească un cod pentru fiecare pacient internat, iar cu ajutorul lui, pe site-ul spitalului, să poată accesa informații despre pacient. Evident că acestea nu vor putea fi implementate peste noapte”, a mai spus managerul Gheorghe Carp, care, răspunzând întrebărilor ziariștilor, a explicat că prestația unui medic trebuie să se ridice la un nivel înalt pentru că „un doctor trebuie să țină în spate salariile altor nouă angajați”, iar în ceea ce privește reorganizarea personalului, a subliniat „nu există concedieri în planurile mele”.