Comisarii de mediu din Bihor au verificat operatorii economici care desfășoară activități de reparații ale vehiculelor rutiere.

„Ca urmare a controalelor tematice, demarate începând cu data de 11 ianuarie 2022, pe raza judeţului Bihor, în vederea verificării modului de gestionare a deșeurilor generate în urma activității de reparații ale vehiculelor rutiere și a respectării legislației de mediu în vigoare de către operatorii economici neautorizați din punct de vedere al protecției mediului, au fost verificate 13 service-uri auto”, anunță, printr-un comunicat de presă, Monica Crișan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

Potrivit acesteia, în cadrul inspecţiei, au fost urmărite aspecte cu privire la trasabilitatea deşeurilor generate, modul de gestionare a deșeurilor periculoase (ex. filtre ulei/carburant, uleiuri uzate, lichid de răcire, freon, materiale de stergere îmbibate, materiale absorbante); existența și modul de întocmire a evidenței gestiunii deșeurilor; existenţa depozitărilor necontrolate sau a incinerărilor de deşeuri rezultate din activitatea desfăşurată, precum și modul de asigurare a alimentării cu apă și evacuării apelor uzate.

„În zece cazuri s-a constatat faptul că titularii de activitate nu deţineau niciun fel de evidenţă a gestiunii deşeurilor, neputând justifica modul de eliminare a deşeurilor provenite din activitate. Pe lângă aceasta, au fost identificate depozitări necontrolate de deşeuri direct pe sol, precum şi nerespectarea sistemului de colectare selectivă a deşeurilor”, a adăugat Monica Crișan. Aceasta a menționat că, pentru neconformităţile constatate, au fost stabilite 62 de măsuri de remediere a deficienţelor, fiind aplicate nouă amenzi contravenţionale, în valoare totală de 55.000 lei, șase avertismente şi o suspendare de activitate la o vopsitorie auto care funcţiona fără autorizaţie de mediu.