Biserica greco-catolică din Haieu, singura din țară dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999), a fost resfințită sâmbătă, 4 septembrie, în prezenţa Nunţului Apostolic în România şi Republica Moldova, Miguel Maury Buendia, dar și a sute de credincioși.

Ceremonia de resfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Excelența Sa arhiepiscop Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, împreună cu un sobor de episcopi, preoți și diaconi din Eparhia de Oradea și Cluj-Gherla, lumea clericală fiind completată de episcopul romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

La eveniment a luat parte Excelența Sa George-Gabriel Bologan, ambasadorul României în ambasadorul României în Italia, Malta și San Marino, fiul al locului și ctitor al acestei biserici, alături de alte personalități, printre care amintim: ambasadorul României în Austria - Emil Hurezeanu, Vasile Dîncu - politician și sociolog, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor - Ilie Bolojan, prefectul județului Bihor - Dumitru Ţiplea, primarul municipiului Oradea - Florin Birta și primarul comunei Sânmartin - Cristian Laza.

La finalul celebrării liturgice, Preasfințitul Virgil i-a mulțumit, în primul rând, lui Dumnezeu, pentru toate darurile oferite Eparhiei de Oradea. A mulțumit, mai apoi, Nunțiului Apostolic Miguel Maury Buendía, pentru prezența sa în mijlocul credincioșilor din Haieu și împrejurimi, Preasfințitului Claudiu Pop, episcopul de Cluj-Gherla și, nu în ultimul rând, Preasfințitului László Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, și tuturor celor prezenți la această sărbătoare.

În acest context, Preasfințitul Virgil a acordat câteva distincții pentru cei care au fost mereu aproape de Episcopia greco-catolică de Oradea și a credincioșilor ei. Astfel, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria și cel al cărui glas a dat mereu speranță celor aflați în țară înainte de anul 1989, la Radio Europa Liberă, a primit din mâna episcopului de Oradea o medalie din partea Preafericitului Cardinal Lucian, ca semn al prețuirii, iar din Partea Preasfințitului Virgil Bercea, Ordinul Fericitul Valeriu Traian Frențiu. Același Ordin l-a primit și George Bologan, ambasadorul României în Italia, un fiu al Haieului, domnia sa născându-se și copilărind pe aceste meleaguri. Un alt om deosebit, care a fost mereu alături de Preasfințitul Virgil și de Eparhia de Oradea - doctorul Gheorghe Carp, senator în Parlamentul României, care, la rândul său, a primit Ordinul Fericitului Valeriu Traian Frențiu. Primarul comunei Sânmartin, de care aparține și localitatea Haieu, a primit, de asemenea, acest ordin, care a mai fost conferit și familiei Popa Mircea și Carmen.

Au fost și alte persoane care au sprijinit parohia din Haieu și lucrările de abilitare, acestea primind, la rândul lor, anumite distincții: Corina Badea și Domocoș Ana și Nicușor Bologan, Gheorghe Bologan, Tăut Andrei Constantin, Hârca Gabriel Paul, Antal Ioan și Lazăr Cristian Gheorghe.

În același timp, a fost conferită Crucea Eparhială, ca însemn al prețuirii activității spiritual-misionare, preotului paroh al bisericii, Ștefan Mădărasi.

În cadrul ceremoniei, cunoscuta artistă Oana Lianu a interpretat „Ave Maria”, la nai, iar evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Ansamblul „Stelele Bihorului”.              

            

Punct de referință

Biserica greco-catolică din Haieu - Băile „1 Mai” este un lăcaș de cult catolic, de rit bizantin, care se află de două decenii în centrul stațiunii balneare zona metropolitană aorașului Oradea, ca punct de referință spiritual, cultural și turistic. Temeliile ei au fost puse în 1999, anul vizitei apostolice a primului Suveran Pontif în România, Sfântul Părinte Papa IoanPaul al II-lea. Un eveniment istoric marcant pentru  România, pe care al 264-lea succesor al Sfântului Apostol Petru o îndemna să fie „prin Cristos, protagonista unei noi perioade deentuziasm și curaj”. În memoria acelei vizite, a fost ridicată, în exclusivitate, o biserică dedicată „Sfintei Fecioare Maria, Stea a   Evanghelizării”, sărbătoare instituită de același Suveran Pontif. Ecourile evenimentului istoric de acum 22 de ani au fost nenumărate, fiind resimțite pe plan cultural, spiritual, social și european. Simbolic, acestea răsună zi de zi, la acest sfânt lăcaș, prin clopotul cel mare al bisericii din Băile „1 Mai”, donat de însuși Papa Ioan Paul al II-lea. Totodată, este amintită misiunea unei noi evanghelizări, prin icoana „Maria, Steaua Evanghelizării”, realizată de Dina Belotti, prezentă la intrarea în lăcașul de cult. Nu în ultimul rând, dorește a fi un colț din „Grădinii Maicii Domnului”, așa cum Papa Ioan Paul al II-lea a numit România, țară - punte între Orient și Occident, prin hramul bizantin încredințat locului, cel al „Nașterii Maicii Domnului”. Biserica a fost construită în perioada 1999-2001, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, la inițiativa clericului George Bologan, cu sprijinul deosebit al postului de televiziune TelePace din Italia și al binefăcătorilor care au apreciat valoarea credinței greco-catolice. Lăcașul de cult a fost consacrat doi ani mai târziu, în 2001, de către prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, pe atunci Preafericitul Părinte Patriarh al Antiohiei cardinalul Ignace I Moussa Daoud.

„Personal, am primit misiunea acestei biserici în 2017, cu mare emoție, conștient fiind că este vorba de o pastorație aparte, în mare parte turistică, într-o lume tot mai puțin fondată pe spiritualitate”, mărturisește părintele Ştefan Madarasi, actualul paroh al bisericii, adăugând că bisericuței din stațiunea Băile „1 Mai” îi trec pragul, an de an, sute de români de diferite confesiuni, din țară și străinătate, care se roagă împreună. La exact 20 de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea la București, în 2019, acest loc a intrat într-un proces de renovare și restaurare, inerent pentru a-i fi conservată imaginea, dar, mai ales valoarea arhitecturală și artistică.

Foto: Eugen IVUȚ