Hotărârea Consiliului Local Oradea prin care au fost diminuate sporurile medicilor şi asistenţilor medicali a fost atacată în contencios administrativ de Instituţia Prefectului judeţului Bihor. Juriştii Prefecturii consideră că documentul aprobat de consilieri săptămâna trecută nu este legal, deoarece contravine „reglementărilor din actele normative de nivel superior”.

 

La o săptămână după adoptarea proiectului de rectificare a bugetului local, în care se prevedea, printre altele, reducerea cu 60% a sporurilor medicilor şi cu 25% a sporurilor acordate asistenţilor medicali, Prefectura Bihor a atacat actul în contencios administrativ, considerând că este nelegal. Într-un comunicat de presă, se menţionează că prefectul a solicitat de urgenţă transmiterea hotărârii adoptate de CLO în şedinţa extraordinară de joi, 3 mai, pentru a verifica legalitatea documentului. Decizia a fost luată în urma protestelor medicilor şi asistenţilor de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. „Instituţia Prefectului a luat decizia de a ataca la Tribunalul Bihor, Secția Contencios Administrativ, Hotărârea Consiliului Local Oradea, nr. 439 din 3 mai 2018 privind aprobarea rectificarii bugetului Mun. Oradea pe anul 2018, întrucât prevederile art. 6 privind diminuarea sporurilor personalului medical au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor legale”, se menţionează în comunicatul de presă al Prefecturii Bihor. Mai exact, juriştii Prefecturii susţin că, potrivit normelor de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, reglementările cuprinse în hotărârile consiliilor locale nu pot contraveni reglementărilor din actele normative de nivel superior (legi, hotărâri de guvern, ordonanţe de guvern etc.). „Deși există acte normative superioare hotărârii de consiliu local care reglementează modul de elaborare a bugetelor spitalelor publice și de stabilire a cuantumului sporurilor în domeniul medical, prin HCL 439/03.05.2018, care modifică limitele minime stabilite printr-o Hotărâre de Guvern (act normativ superior hotărârii de consiliu local), a fost încălcată competența materială a Consiliului Local, întrucât acesta nu poate adopta acte administrative decât în baza și în executarea actelor normative cu forță juridică superioară, iar nu acte care să modifice astfel de acte”, precizează Prefectura. Pe de altă parte, juriştii au remarcat faptul că hotărârea adoptată de Consiliul Local Oradea nu este motivată ci cuprinde „doar prevederi generale”, în condiţiile în care „motivarea actului administrativ este o condiție obligatorie pentru legalitatea acestuia, iar lipsa motivării duce la nulitatea de drept a actului”. O altă problemă identificată de juriştii Prefecturii se referă la faptul că decizia privind modificarea bugetului spitalelor a fost luată fără a se respecta procedura stabilită printr-un ordin al Ministrului Sănătăţii din 2010. În acest document se prevede că „bugetele spitalelor publice din rețeaua administrației publice locale fac parte din bugetul consolidat al UAT, iar aprobarea bugetului propriu de venituri și cheltuieli al acestora se face după pargurgerea etapelor specifice procedurii (șefi secție -> comitet director -> consiliu de administrație -> ordonator principal de credite), or în cazul de față nivelul sporurilor au fost impuse prin HCL, procedura nefiind astfel legală sau transparentă”.

Odată atacat în instanţa de contencios administrativ, aplicarea prevederilor hotărârii adoptate de Consiliul Local Oradea joi, 3 mai, este suspendată de drept, până la o sentință judecătorească definitivă.