În anul Centenarului marii Uniri - Omagiu adus diplomatului Mihai Marina
Pentru al 15-lea an consecutiv Asociaţia Morăriţa, alături de Uniunea Românilor din Transcarpatia „Dacia”, a organizat un eveniment omagial dedicat diplomatului Mihai Marina, consulul general al Regatului României la Oradea, în perioada iunie 1941 - septembrie 1944.
Consulatul Regatului României la Oradea a funcţionat în clădirea actuală a Muzeului Aurel Lazăr, sediul fiind împodobit cu coroane de flori în fiecare an, în data de 3 iulie, la iniţiativa Asociaţiei Morăriţa, condusă de Tiberiu Moraru. Evenimentul este un omagiu adus consulului general Mihai Marina, fiul Apşei de Jos, cel care a desfăşurat o activitate neobosită pentru apărarea şi ajutorarea populaţiei româneşti din teritoriul ocupat, bucurându-se de stima şi respectul tuturor celor care l-au cunoscut. De asemenea, a intervenit la autorităţile maghiare pentru îmbunătăţirea condiţiilor din ghetourile în care era internată populaţia evreiască. Acţiunile umanitare ale dr. Mihai Marina pentru ajutorarea şi salvarea evreilor transilvăneni s-au bucurat ulterior de recunoaşterea fruntaşilor comunităţilor evreieşti din ţară şi străinătate, fiind consemnate într-o serie de lucrări consacrate ocupaţiei horthyste a nordului Transilvaniei şi Holocaustului.
Pentru că 2018 este anul Centenarului, o serie de oficialităţi au fost prezente la eveniment, fapt care în anii precedenţi nu s-a întâmplat.
Ca de fiecare dată, comemorarea a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. La eveniment au fost prezenţi Mircea Mălan – viceprimar al Oradiei, Ion Mihai Botoş - preşedintele Uniunii Românilor din Transcarpatia „Dacia”, director al Muzeului de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia şi director al publicaţiei „Apşa”, Lucian Silaghi - directorul Direcţiei Județene pentru Cultură Bihor, istoricul Petru Ardelean - muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Aurel Chiriac, managerul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea, col. Petru Leibovici, din partea Federației Uniunilor de Comunități Evreiești din România, şi generalul Vasile Creţ.
Prefectura Bihor a înmânat două diplome de onoare, pentru promovarea culturii, spiritualităţii şi patriotismului românesc, pe care le-au primit Anghelina Iovdii, care de 15 ani face parte din grupul Maramureşul istoric, venind de fiecare dată în tabără cultural-educativă din Oradea, şi Elena Botoş.
Comemorarea s-a încheiat prin depunerea de coroane şi flori, în muzica fanfarei Garnizoanei Oradea.
Păcat ca acest eveniment a fost umbrit de prezenta episcopului Sofronie, cunoscut de bihoreni ca fiind un personaj corupt si foarte vulnerabil.
Subiect de interes national, consulul Mihai Marina, diplomatul cu inima mare este imaginea sufletului romanesc intr-o Oradie Mare stapanita de maghiari in perioada Dictatului de la Viena. Este simbolul omeniei dovedita prin actiunile de salvare a evreilor, este varful de lance al politicii romanesti antonesciene, ocrotind deopotriva romani si evrei, unguri, de grozaviile razboiului, de nebunia rasei superioare, de prigoana si saracia celor multi... Felicitari !