Inspectorii ITM Bihor au desfăşurat, în perioada 1 ianuarie – 15 septembrie 2023, o amplă campanie de verificare și control a respectării prevederilor securității și sănătății în muncă în domeniile hoteluri și alte facilități de cazare și restaurante și alte activități de servicii de alimentație.

Activitatea agenților economici în domeniul turismului și al serviciilor de alimentație publică acoperă la nivel național o gamă largă de activități diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast-food, cantinele, cafenelele, cofetăriile, bistrourile, cluburile și discotecile etc.

Potrivit lui Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor, securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și serviciilor de alimentație publică trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor, deoarece acești lucrători sunt expuși la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, după cum urmează: arsuri termice, tăieturi, înțepături; riscuri electrice; căderi la același nivel prin alunecare sau impiedicare; durata excesivă a timpului de lucru și orare atipice; acest sector este caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate și atipice; muncă fizică dificilă, caracterizată prin poziții statice și în picioare prelungite; volumul de muncă ridicat și muncă sub presiune; activități repetitive; medii de muncă în care există temperaturi înalte sau scăzute, combinație între termperaturi ridicate și curenți aer, alternarea între căldură și umiditate, pe de o parte, și frig, ca în cazul încăperilor de depozitare a alimentelor, pe de altă parte; expuneri la niveluri ridicate de zgomot; echipamente de muncă incorect utilizate; contactul continuu cu clienții, care poate constitui o sursă de stres sau, mai rău, de hărţuire sau chiar de violență; manipulare manuală a maselor.

Activitatea desfășurată de lucrătorii angrenați în acest domeniu economic este influențată și de următorii factori: caracterul sezonier de muncă - în acest sector, sunt angajați mulți lucrători sezonieri care nu au timp să se adapteze la această activitate; sunt angajați mulți lucrători tineri care nu sunt obisnuiți cu lucrul și nu și-au dezvoltat încă abilitățile necesare; instabilitatea angajamentului forței de muncă slab calificată; rulajul forței de muncă; suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate.

„Din cauza caracterului sezonier al acestor activități, angajatorii din domeniul turismului, alimentației publice și comerțului au tendință de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea și sănătatea la locul de muncă, fapt constatat și în campaniile desfășurate anterior”, a menţionat Marius Rotar.

Campania a avut ca scop general creșterea gradului de conștientizare, atât a angajaților, cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării la locul de muncă și legislației specifice în domeniului securității și sănătății în muncă.

„În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în perioada 1 ianuarie 2023 – 15 septembrie 2023, au fost controlate 59 de unităţi. S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare, fiind sancționați 56 de angajatori prin aplicarea unui număr de 120 sancțiuni contravenționale”, a subliniat şeful ITM Bihor.

Potrivit acestuia, s-au dispus 120 de măsuri în vederea remedierii celor 120 deficiențe constatate. Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securitate sănătate în muncă în cadrul prezentei campanii sunt: neactualizarea verificărilor prizelor  de împământare; lipsa asigurării protecției suplimentare pentru prevenirea electrocutării prin atingere indirectă; lipsa verificării periodice a echipamentelor de muncă; lipsa evidenței acordării echipamentelor individuale de muncă; lipsa dovezilor privind verificările instalației de utilizare a gazelor naturale; neprelucrarea fișelor de date de securitate pentru agenții chimici utilizați; nedesemnarea lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi prevenire a riscurilor profesionale din unitate, care să îndeplinească condițiile de pregătire profesională în domeniul securității și sănătății în muncă.