În județul Bihor s-au derulat şapte serii de cursuri speciale - Școală de salvat vieți
În primele trei trimestre ale anului 2017 au fost desfăşurate şapte serii ale „Cursului de consolidare a cunoștințelor și dobândire de noi competențe - prim ajutor calificat”, cursuri la care au participat 82 de pompieri militari, dintre care 35 din cadrul ISU „Crişana” al judeţului Bihor și 47 de subofiţeri din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Sălaj, Satu-Mare şi Alba.
În aceeași perioadă, au fost desfășurate patru serii ale „Cursului de pregătire în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare”, cursuri la care au participat 60 de pompieri militari din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Bihor, Sălaj, Satu-Mare şi Alba.
De asemenea, au fost organizate 4 serii de curs de prim-ajutor de bază „Cursul în acordarea primului ajutor de bază, cunoaștere a tehnicilor de descarcerare și a principiilor de organizare și desfășurare a activităților echipajelor de prim-ajutor calificat”, în cadrul cărora au fost instruiți 38 de pompieri militari din județele Bihor, Alba, Arad, Sălaj, Satu Mare și 2 angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Totodată, în perioada menționată, la Centrul de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori Sântion au fost organizate şedinţe practice pe linia acordării primului ajutor de bază, cu elevii din anul I ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie „Avram Iancu” Oradea.
Specialiști tot mai instruiți
În anul 2008, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a fost înfiinţat „Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă”, unde, începând din acelaşi an, se desfăşoară „Cursul de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”.
Acest centru de formare a paramedicilor este găzduit de Centrul de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori cu sediul în Sântion. Centrul are drept obiectiv creşterea nivelului de pregătire a personalului operativ în acordarea primului ajutor medical calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.
În perioada 2008 - 2017, în cadrul „Cursului de pregătire în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare” s-au desfășurat 71 de serii de pregătire, fiind instruiți 1.159 de cursanți din 15 județe, dintre care 451 de pompieri militari din județul Bihor și 616 din alte 14 județe.
În perioada 2015 - 2017, în cadrul cursului cu o durată de trei săptămâni, s-au desfășurat 20 de serii de pregătire, la care au participat 218 pompieri militari din Bihor, Sălaj, Satu-Mare și Alba (105 Bihor și 113 din Sălaj, Satu-Mare şi Alba).
În aceeași perioadă, la „Cursul în acordarea primului ajutor de bază, cunoaștere a tehnicilor de descarcerare și a principiilor de organizare și desfășurare a activităților echipajelor de prim-ajutor calificat”, cu o durată de cinci zile, au fost organizate 15 serii de pregătire, la care au participat 146 de pompieri militari din 5 județe (40 din Bihor și 106 din Sălaj, Arad, Satu-Mare şi Alba) și 2 angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor.
În perioada ianuarie - octombrie 2017, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 7.190 de misiuni, dintre care 5.461 intervenții ale echipajelor de prim ajutor calificat și 1.729 intervenții ale echipajului de terapie intensivă mobilă, fiind asistate 7.013 persoane, dintre care 6.214 adulți și 799 de copii.
Cele mai numeroase misiuni ale echipajelor de prim ajutor calificat au fost înregistrate la subunitățile: Detașamentul 2 de Pompieri Oradea (2.159 de cazuri), urmat de Stația de Pompieri Aleșd (539 de cazuri), Stația de Pompieri Săcueni (508 cazuri) și Detașamentul Marghita (470 cazuri).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.