În amintirea celui care a fost Bujorel Petru Dulgău, fostul director al Arhivelor Naţionale - Serviciul Judeţean Bihor, vineri, 17 noiembrie, în Cetatea Oradea, a avut loc lansarea cărţii  „Patru decenii în slujba documentului. In memoriam Bujorel Petru Dulgău”.

În urmă cu un an, Bujorel Petru Dulgău înceta din viaţă după o fulgerătoare maladie. Foştii săi camarazi de cercetare au dorit să-i aducă un omagiu pentru munca sa în slujba documentului şi a istoriei, editând o carte sub patronajul Editurii Arca, deţinută de Mircea Bradu. Lansarea cărţii a avut loc, vineri, în Cetatea din Oradea, în prezenţa a numeroşi prieteni ai celui care a fost Bujorel Petru Dulgău. În deschiderea manifestării, actualul director al Arhivelor Naţionale - Serviciul Judeţean Bihor, dr. Mihai Georgiţă a evocat personalitatea fostului său mentor. Bujorel Petru Dulgău a fost timp de 24 de ani arhivist la Satu Mare, după care din anul 1998 a ocupat funcţia de director al Arhivelor Naţionale - Serviciul Judeţean Bihor. A fost unul dintre cei mai buni paleografi, fiind un bun cunoscător al limbii maghiare. Ca cercetător, domeniul său de interes a fost istoria luptei româneşti de la finele secolului XIX şi începutul secolului XX pentru drepturi naţionale şi sociale.

„Încununarea activităţii sale o reprezintă noul sediu al instituţiei, inaugurat în 2012”, a menţionat Mihai Georgiţă. La eveniment a fost prezent şi prof. univ. dr. Doru Radosav, fostul director al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca şi prieten apropiat al lui Bujorel Petru Dulgău.

„L-am cunoscut când amândoi am fost repartizaţi la Arhivele din Satu Mare, când am intrat în confreria istoricilor. Era o perioadă când profesia de istoric era una de mare  de mare prestigiu şi de multiple opţiuni”, a precizat Doru Radosav. În aceeşi notă a luat cuvântul şi prof. univ. dr. Viorel Faur care le-a amintit celor prezenţi cuvintele lui Bălcescu: „istoria este o carte de căpătâi”.

„Acum suntem însă la antipod. Încearscă să ne scoată istoria din cap. Istoria este o meserie de conştiinţă şi voinţă”, a adăugat Viorel Faur. Un rol important în apariţia volumului l-au avut doi dintre colaboratori, Radu Milian şi Augustin Ţărău, cei care s-au ocupat de strângerea articolelor şi editarea volumului.

„Îi mulţumim domnului Mircea Bradu sub auspicile căruia, prin Editura Arca, dar şi cu sprijinul său financiar am reuşit să tipărim această colecţie de articole”, a adăugat dr. Augustin Ţărău, muzeograf la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Volumul reuneşte 41 de articole grupate în trei capitole. Primul capitol cuprinde crâmpeie din viaţa petrecută de autori alături de Bujorel Petru Dulgău. În al doilea capitol regăsim o serie de cercetări istorice, în timp ce în ultima parte au fost cuprinse ştiinle auxilliare, sufragistică, etnografie, critică literară etc. În final, cei mai apropiaţi prieteni, istoricii Dumitru Noane (Cetatea Oradea), Claudiu Porumbăceanu (Satu Mare), Eugen Criste (Arad), au dorit să îşi împărtăşească fiecare câteva din amintirile cu cel care a fost Bujorel Petru Dulgău.