Surpriză mare pentru șoferii care au intrat miercuri, 29 iunie, în România, pe Calea Borșului. Polițiștii i-au oprit în trafic, dar nu ca să le dea amenzi, ci să îi servească cu un pahar cu cafea sau apă și să îi învețe să prevină accidentele și să se apere de infractori. 

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de polițiști de frontieră din cadrul ITPF Oradea și de jandarmi bihoreni, au derulat miercuri, 29 iunie, începând cu ora 20.00, o nouă acțiune preventivă în trafic, pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin infracțiuni specifice sezonului estival și prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan, a consumului de alcool sau substanțe interzise.

Polițiștii rutieri bihoreni au oprit în trafic autoturismele care au intrat în țară dinspre Borș, pe Șoseaua Borșului, înainte de intrarea în municipiul Oradea și i-au servit pe conducătorii auto și pe pasagerii acestora cu cafea și apă, oferindu-le astfel prilejul de a se revigora, înainte de a-și continua călătoria.

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au oferit conducătorilor auto recomandări preventive utile cu privire la conducerea pe timp de noapte și conducerea preventivă, pentru a preveni implicarea acestora în accidente rutiere.

Totodată, polițiștii au discutat cu conducătorii auto și cu pasagerii autovehiculelor oprite despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când pornesc la drum, pentru a preveni furturile din locuințe, din autoturisme, înșelăciunile, le-au transmis cum să își protejeze bunurile personale în vacanță, să nu le lase nesupravegheate în autoturisme, să aibă grijă la cunoștințele ocazionale, pentru a nu fi victimizați.

De asemenea, au fost oferite recomandări cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, dar și despre urmările sale, precum deteriorarea relațiilor cu familia și cu prietenii, dependența, depresia, violența, accidentele rutiere etc.

Conducătorii auto cu care au interacționat polițiștii bihoreni au avut ocazia, cu ajutorul ochelarilor speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri, să înțeleagă efectele devastatoare ale acestora asupra organismului.

În ceea ce privește prevenirea victimizării prin accidente rutiere, polițiștii rutieri și de prevenire bihoreni au vizat, în cadrul acțiunii preventive, în principal, conducătorii auto care au condus mii de kilometri pentru a ajunge în țară și a-și petrece concediul, alături de cei dragi, în sezonul estival, categorie expusă victimizării prin accidente rutiere produse pe fondul oboselii la volan.