În jur de 100 de foști mineri din Bihor, Maramureş şi Banat au protestat joi, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, împotriva recalculării pensiilor, nemulţumiţi de recentele modificări legislative, prin care cei care au lucrat în condiții speciale de muncă, în special în subteran, sunt dezavantajați.

 

Foşti mineri de la mina de uraniu Avram Iancu, împreună cu cei de la mina Molibden, cărora li s-au alăturat foşti colegi din minele din Maramureş şi Banat, s-au adunat joi la Oradea, lângă statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, într-o acţiune de protest împotriva modului de recalculare a pensiilor. Mai exact, aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că, prin Legea pensiilor nr. 360/2023, cei care au lucrat în condiții speciale de muncă, în special în subteran, sunt dezavantajați.

„Voi pensii (re)calculaţi şi de vii ne îngropaţi”, „Dreptate pentru mineri”, „Uraniu Banat Oraviţa! Noi v-am votat, voi ne-aţi trădat!”, „Nu furaţi pensia minerilor”, „Mineritu n-o murit, numa un pic s-a hodinitu!”, „Vrem pensii normale, nu pomeni guvernamentale”, „Nu discriminaţi minerii”, „Noi în mină am lucrat, voi din pensii ne-aţi furat”, „Jos Avocatul Poporului”, „Jos Guvernul hoţ de pensii”, „Pentru unii sunteţi mumă, pentru alţii sunteţi ciumă”, „Aur ţării noi am dat, voi din pensii ne-aţi tăiat”, „Ciucă şi Ciolacu, să vă ducă dracu!” şi „PNL - PSD ne-aţi furat din pensie!” sunt mesajele care puteau fi citite pe pancarte.

Printre cei care li s-au adresat protestatarilor s-au numărat liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu, şi cel al Cartel Alfa Mehedinţi, Mihai Bărbulescu. Mesajele lor au fost anti-guvernamentale, remarcând, totodată, faptul că toate partidele au fost la putere, astfel că sunt responsabile de ceea ce li se întâmplă. „Alţi conducători mergeau la Viena pentru poporul român, azi politicienii români merg afară pentru interesul lor că nu-i mai satură Dumnezeu de afaceri şi de bani”, a afirmat Florin Hossu, în timp ce protestatarii i-au huiduit pe politicieni.

Deşi organizatorii acţiunii de protest au trimis invitaţii tuturor partidelor politice, singurul care a venit în Parcul 1 Decembrie a fost subprefectul Emilian Pavel, reprezentat al PSD Bihor.

„Sunt aici din respect pentru dumneavoastră şi faţă de munca dumneavoastră de-o viaţă”, a afirmat, la megafon, Pavel, adăugând că „acolo unde se greşeşte, unde se creează nedreptăţi, trebuie căutate soluţii”, care pot fi găsite doar dacă toate părţile se aşează la masa dialogului.

Emilian Pavel a menţionat că a primit din partea reprezentanţilor protestatarilor un material de 32 de pagini şi că tot ce a discutat cu ei la această acţiune va transmite la Bucureşti, în timp ce foştii mineri vociferau. Ei au început să-l huiduie pe reprezentantul PSD când acesta a transmis că „modificarea Legii 360 este nu greu, ci poate imposibil de făcut”.  

Florin Hossu i-a transmis social-democratului că, dacă vrea să ajute, să susţină o întâlnire de urgenţă a reprezentanţilor minerilor cu premierul Marcel Ciolacu la începutul săptămânii viitoare la Bucureşti.