Anul școlar va începe luni, în Bihor, cu majoritatea școlilor pregătite. Există şase unități în renovare sau cu număr prea mare de elevi, unde se vor face ore în două schimburi. Partea bună este că în noul an școlar Bihorul nu va mai avea nicio școală cu toalete de tip latrine în curte. 

Unitățile de învățământ au fost verificate înainte de începerea anului școlar, la ordinul prefectului, de o comisie mixtă formată din specialiști de la Instituția Prefectului Județului Bihor, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor care nu au constatat probleme deosebite.

„Mai sunt lucrări minore, zugrăvit, pus fainață sau gresie, care se vor finaliza până la începutul cursurilor. Avem informări de la 4 unități administrative: Săcădat, Copăcel, Pocola și Abrămuț, care, din cauza lucrărilor de reabilitare, vor reloca temporar clase în alte clădiri decât cele cuprinse în rețeaua școlară. Avem 6 unități de învățământ care ne-au comunicat că vor începe să funcționeze în două schimburi: Școala gimnazială „Zelk Zoltan” din Valea lui Mihai, Colegiul Național „Octavia Goga” din Marghita, Școala Gimnazială nr. 1 Tăuteu și Școala Gimnazială nr. 2 Bogei vor funcționa în două schimburi din cauza lucrărilor de reabilitare. Mai sunt două școli din mediul rural, Școla Gimnazială Kazinski Ferenc din Șimian, structură a Școlii Gimnaziale de la Șilindru, și Școala Gimnazială nr. 1 Avram Iancu, comuna Avram Iancu, structură a Școlii de la Tămașda, care vor funcționa în două schimburi din cauza faptului că numărul de clase este mai mare decât numărul de spații disponibile”, a spus ieri, într-o conferință de presă, șeful IȘJ Bihor, Horea Avram.

În ceea ce privește situația școlilor cu WC-uri în curte, fără canalizare sau apă, Horea Abrudan a declarat: „În județul Bihor, începând cu anul școlar 2023-2024, nu mai există unități de învățământ care dețin grupuri sanitare neconforme, situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare. Ultimele două au fost Grădinița din Remeți, care nu a mai fost cuprinsă în rețeaua școlară din cauza numărului mic de copii, și Școala Gimnazială din Topa de Sus. Am solicitat bani la Ministerul Educației pentru construcția unor grupuri sanitare, dar primarul a achiziționat containere cu grupuri sanitare, atât pentru băieți, cât și pentru fete, și cu coridor acoperit pentru perioada de iarnă, astfel încât copiii să nu meargă prin ploaie, ninsoare sau vânt la toaletă. Grupurile sanitare sunt dotate cu apă curentă și au fosă septică”.

 

Ce nereguli a descoperit Prefectura

Potrivit raportului comisiei mixte, din totalul de unități de învățământ verificate, 47% nu au obținut încă autorizațiile de funcționare, principalele motive fiind: clădiri în curs de reabilitare, curţi neîmprejmuite, lipsa grilajelor de protecție la sobe metalice, lipsa buletinelor de analiză a apei, amenajarea neadecvată a spațiului lapte-corn, acoperișuri degradate, fisuri pe partea exterioară a clădirilor, precum și terenuri aflate în litigiu.

La data controlului, în cadrul a 87 de unități de învățământ lucrările de pregătire pentru începerea anului școlar erau în derulare, cele mai comune probleme identificate de către comisie vizând: săli de curs și grupuri sanitare neîntreținute corespunzător, depozite necorespunzătoare în curtea școlilor (lemne, mobilier școlar etc.), curți ale școlilor neîntreținute, curte comună a școlii cu căminul cultural și lipsa frigiderelor în spațiul lapte-corn.

În cazul a 19 unităţi de învăţământ comisia a dispus reverificarea măsurilor luate pentru remedierea problemelor până la începerea școlii. Totodată, membrii echipelor de control au solicitat tuturor unităților de învățământ care nu aveau Autorizație Sanitară de Funcționare să facă toate demersurile necesare pentru obținerea autorizației în cel mai scurt timp posibil.

„Fac un apel urgent către toți factorii implicați, de la directorii unităților de învățământ până la primarii și directorii de instituții din teritoriu, să depună toate diligențele pentru ca școlile și grădinițele să fie pregătite în cele mai bune condiții pentru noul an școlar. Nu voi face niciun rabat la educația copiilor noștri, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și mediul în care se desfășoară acesta. Ei sunt viitorul nostru!”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Anul școlar 2023-2024 începe în Bihor pentru 94.085 de elevi și aproximativ 7.000 de cadre didactice. 6.288 de elevi sunt propuşi pentru a începe clasa pregatitoare, clasele a V-a le vor începe 6.033 de elevi, iar 5.731 vor începe în clasele a IX-a.

Rețeaua școlară cuprinde 750 de unități de învățământ, din care 211 au personalitate juridică.