Municipalitatea orădeană inventariază pagubele produse de furtuna de săptămâna trecută pe domeniul public. Până acum, au fost identificaţi 846 de arbori doborâți la sol și 2.093 de arbori afectați prin rupere. În ce priveşte daunele provocate la nivelul instituţiilor din subordinea municipalităţii, acestea sunt estimate laaproximativ 1 milion de euro.

Inventarul este în curs de actualizare, municipalitatea urmând să primească de la asociațiile de proprietari situația arborilor afectați în zonele de blocuri.

Pe de altă parte, în intervalul scurs, cu sprijinul instituțiilor subordonate și a unor companii partenere, au fost degajate arterele, parcurile și celelalte spații comune de copacii doborâți sau rupți de vijelia puternică.

„Pentru a degaja în timp util parcurile orădene, companiilor din subordinea Primăriei Oradea le-a fost arondat câte un parc pe care să-l curețe, dar au fost și unele companii private care și-au asumat această responsabilitate. Astfel, Parcul 1 Decembrie a fost preluat de către OTL, Parcul I.C. Brătianu de către RER, Parcul Petőfi Sandor de Compania de Apă, Parcurile 22 Decembrie și Libertății de către firma Kaluna, Parcul Nicolae Bălcescu și parcul din fața Liceului Sportiv de Termoficare Oradea, iar Parcul Olosig de către Adidem. Cimitirul municipal și Grădina Zoologică se află în responsabilitatea ADP Oradea”, a precizat primarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, la nivelul municipiului Oradea, situația fondului plantat existent, pe specii predominante, este următoarea: prun - aproximativ 24.000 bucăți, arțar - 13.000 bucăţi, frasin - 3.577 bucăţi, nuc - 7.660 bucăţi, plop - 1.094 bucăţi, stejar - 1.660 bucăţi, catalpă - 2.660 buc. În urma evenimentului din 26 iulie, speciile cele mai afectate au fost castan, tei, paltin argintiu, prunus, platan și thuya.

„Am făcut această inventariere a lor pentru că în viitor va trebui să ne gândim la o modalitate de plantare a unor arbori care să fie mai rezistenți la astfel de intemperii, la astfel de fenomene meteorologice, care probabil vor fi din ce în ce mai frecvente în zona noastră”, a declarat primarul Florin Birta.

 

Masterplan pe 10 ani privind patrimoniul arboricol

Primăria Oradea are cuprins în bugetul orașului pe trimestrul III al anului 2023 un  masterplan pe următorii zece ani, în ceea ce privește patrimoniul arboricol al municipiului Oradea - plantări și tăieri de arbori. Scopul acestuia este identificarea etapizată a principalelor intervenții ce urmează a fi realizate în fondul plantat existent.

„Asta înseamnă o procedură de urgență, mai ales în urma acestui fenomen care s-a întâmplat săptămâna trecută. Vom demara o procedură de licitație pentru evaluarea stării de sănătate a arborilor, identificarea riscului prezentat de către un arbore sau părți din el și, totodată, recomandarea intervențiilor optime pentru eliminarea riscurilor. Vom solicita în caietul de sarcini prezența specialiștilor, recomandări pentru management al arborilor, întreținerea plantațiilor mature de arbori din parcuri și scuaruri, precum și alegerea corectă a speciilor de arbori menite să înlocuiască în timp fondul plantat existent”, a menționat Birta.

El a mai anunţat că în acest an se încheie acordul-cadru pe care municipalitatea îl avea pe o perioadă de 3 ani, de plantări de arbori. Acest acord prevedea plantarea a aproximativ 2.500 arbori, adică 7-800 arbori/ pe an. 

„În această perioadă, Primăria Oradea pregătește caietul de sarcini pentru următoarea licitație pe intervalul de timp 2024-2027, acordul-cadru prevăzând plantarea a 10.000 de arbori, adică 2.500 arbori/an în municipiu”, a anunţat primarul, adăugând că oraşul va fi împărţit în patru loturi.

Daune de un milion de euro

Tot în cadrul daunelor provocate de furtună, administrația locală a făcut o centralizare a daunelor înregistrare la instituțiile subordonate Consiliului Local (spitale, direcții și locuințe avute în administrare, școli), valoarea totală a acestora ridicându-se la aproximativ 1 milion de euro, daune care ar putea fi suportate, în următoarea perioadă, de către municipalitatea orădeană.

Trei comisii aflate în subordinea Prefecturii Bihor se deplasează în aceste zile în teren, inclusiv în Oradea, pentru a constata pagubele produse de furtuna de marţea trecută. „Cele 3 comisii se deplasează în teren în unitățile administrativ-teritoriale care au raportat pagube în urma furtunii, pentru a întocmi la fața locului procese verbale de constatare privind efectele produse atât la obiective de infrastructură, cât și la locuințe. Rapoartele vor fi finalizate până miercurea viitoare, în data de 2 august 2023”, a anunţat Cancelaria prefectului.

După finalizarea acestei evaluări, prefectul Dumitru Ţiplea va iniția un proiect de Hotărâre de Guvern pentru accesarea unor sume din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru plata daunelor cauzate de furtună.