Echipa Administrației Bazinale de Apă Crișuri a prezentat omologilor maghiari proiectul prin care se vor construi 191 de km de piste pe digurile aflate în zona transfrontalieră.

La sediul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, joi, 27 aprilie, a avut loc prima întâlnire de lucru româno-maghiară, cu scopul de a stabili criteriile de conectivitate între pistele de biciclete aflate în zona transfrontalieră a digurilor de apărare de pe Canalul Colector, Crișul Negru, Crișul Repede, Barcău și Ier.

Directorul Pásztor Sándor a prezentat omologilor maghiari proiectul derulat de ABA Crișuri prin care, pe o lungime totală de 191 km de diguri, se vor construi piste de bicilete. Acestea vor fi proiectate și construite fără a afecta funcționalitatea lucrărilor hidrotehnice, asigurând în continuare accesul echipelor ABA Crișuri pe diguri în situații de viituri sau pentru întreținerea acestora. Noile trasee cicloturistice vor contribui inclusiv la conectivitatea localităților din zona de frontieră cum ar fi Oradea, Maghita și Salonta de pe teritoriul României cu localități precum Sarkad, Berettyóújfalu și Gyula de pe teritoriul Ungariei.

 „Întrucât, în zona transfrontalieră, există o bună colaborare cu omologii noștri din cadrul Direcțiilor de Apă Gyula și Debrecen din Ungaria, este esențial ca aceasta să fie menținută și dezvoltată prin toate proiectele care se derulează pe cursurile de apă din zona de interes comună”, a precizat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.

Până în prezent, în bazinul hidrografic Crișuri, au fost intabulate toate digurile care vor beneficia de aceste investiții. Astfel, în această toamnă se va finaliza studiul de fezabilitate, urmând ca lucrările să înceapă în primăvara anului viitor.

Pentru acest proiect, ABA Crișuri a obținut finanțarea necesară în valoare de 18,7 milioane euro. La această întâlnire au luat parte și Szabó József, șeful cabinetului ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și Pántya József, secretar de stat în guvernul Ungariei.

Reamintim faptul că, la nivel național, prin componenta PNRR „C11- Turism și cultură” se vor realiza 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă cu o valoare totală de 41,4 milioane de euro.