Continuă acţiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate de pe raza judeţului Bihor, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus.

Sâmbătă, 1 august a.c., sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor, au continuat acțiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru verificarea respectării prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.

Echipele mixte au acționat integrat, verificând respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 139 de societăți comerciale.

În urma acțiunilor punctuale, desfășurate sâmbătă, au fost aplicate 57 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 23.900 de lei.

Astfel, la una dintre societăţile comerciale verificate s-a constatat că nu se respectă măsurile de diminuare a impactului riscurilor prevăzute de Legea nr.55/2020, fiind aplicată o sancţiune cu amendă în valoare de 7.000 de lei pentru organizarea de către operatorii economici a unor activităţi în spaţiul public / privat / închis pentru care au fost instituite interdicţii / restricţii. 

Pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (purtarea de mască) au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenţionale, din care 12 cu amendă în valoare totală de 6.000 de lei şi 21 cu avertisment.

Zece sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 5.000 de lei au fost aplicate unor societăţi comerciale care nu respectau prevederile O.G. nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, iar două sancţiuni cu avertisment au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.145 din 2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravenţională, cu amendă în valoare de 1.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Echipajele prezente în teren au aplicat zece sancțiuni cu amenzi în valoare de 4.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.