Un incendiu a izbucnit, luni, pe strada Ady Endre din Oradea, pompierii intervenind cu trei autospeciale pentru a stinge flăcările. Un câine aflat în interiorul clădirii, a fost salvat. 

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat, luni, la ora 16.40, cu privire la producerea unui incendiu la o locuință situată pe strada Ady Endre din Oradea. “La adresa indicată  au fost mobilizaţi 18 pompieri militari din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, care au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. În urma executării recunoaşterii, pompierii militari au constatat că  incendiul se manifesta violent la terasa situată la intrarea în locuință, la balconul, respectiv la acoperișul casei, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la întreaga construcție. Forţele de intervenţie au acţionat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia încăperilor clădirii, reușind să împiedice dezvoltarea acestuia la camerele de la parter și mansardă și la întregul acoperiș, salvând totodată un câine aflat în interiorul casei afectate de flăcări”, a precizat mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Ca urmare a producerii evenimentului, au ars terasa, aproximativ 20 de metri pătrați din acoperișul casei, circa 30 de metri pătrați izolație polistiren, balconul din lemn, o ușă și două ferestre.            

Din fericire, nu au existat persoane rănite. Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauza probabilă a incendiului, depozitarea cenușii și a jarului nestins în apropierea materialelor combustibile. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor, vă reamintește faptul că, prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor puteți evita producerea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale și, mai grav, în unele situații, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești.

Astfel, pentru preîntâmpinarea incendiilor specifice acestei perioade, recomandăm bihorenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri: cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting  complet resturile de jar; se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate; depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă; în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri; nu lăsaţi copii nesupravegheaţi sau închişi în casă cu sobe sau alte mijloace de încălzire ori de gătit aflate în funcţiune; nu supraîncălziţi sobele sau alte mijloace de încălzire.