În şedinţa Consiliului Local Oradea a fost aprobată documentaţia tehnică pentru realizarea incubatorului de afaceri „Cresc Oradea Mare”, în clădirea fostului Spital nr. 5.

Primarul Florin Birta a menţionat că proiectul tehnic este gata, fiind realizat de o firmă din Timişoara. „Valoarea totală a investiției se ridică la 18.576.824,39 lei cu TVA, din care contribuția municipiului Oradea este în cuantum de 10,4 milioane lei. Diferența de 8 milioane lei este finanțată din fonduri europene. Partea noastră de contribuție la acest proiect o vom asigura din creditul care a fost aprobat în ședința CL în luna ianuarie și contractat de către Primăria Oradea şi pe care îl vom folosi şi pentru reabilitarea Pieţii Cetate”, a declarat primarul înainte de şedinţa CLO.

Finanțarea investiției este asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar proiectul urmărește dezvoltarea unui incubator de afaceri care se va amenaja într-o clădire neutilizată, situată pe str. Louis Pasteur nr. 28 (clădirea fostului Spital nr. 5), cu o suprafață utilă de 2.200 mp, aflată în proprietatea Municipiului Oradea.

În urma reabilitării clădirii, se va amenaja spațiul de desfășurare a activității de incubare cuprinzând în total 20 birouri pentru start-up-uri, 30 spații de lucru open space, 6 ateliere - spații suport pentru firmele incubate, săli de evenimente și training.

Scopul incubatorului de afaceri îl constituie sprijinirea firmelor nou înființate și a celor cu un istoric scurt de funcționare (maxim 2 ani) în vederea lansării pe piață a unor produse sau servicii care corespund sectorului creativ. Incubatorul va oferi servicii suport în afaceri (ex. juridice, financiare) și servicii de îndrumare a IMM-urilor către diferite programe de finanțare existente, identificare de parteneri, promovarea serviciilor și produselor acestora.

„Până la depunerea proiectului de finanțare trebuia să alegem un operator care va administra acest incubator de afaceri. Printr-o procedură publică a fost selectată Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, care se va ocupa de administrarea acestui incubator de afaceri după ce el va fi finalizat și va fi dat în folosință”, a declarat Florin Birta.