Bombardați, din toate părțile, cu știri negative, oamenii par să-și piardă echilibrul și speranța. O abonată a ziarului CRIȘANA ne-a contactat, zilele acestea, pentru a ne întreba dacă bisericile își închid porțile...

„Am ținut post în fiecare zi, m-am rugat, iar acum aș vrea să mă spovedesc și să mă împărtășesc, pentru că mă tem să nu se închidă bisericile în viitorul apropiat. Problema mea este că nu știu dacă în lăcașurile de cult se mai oficiază sau nu programul liturgic, și dacă pot să mă spovedesc și să mă împărtășesc în aceste zile?”, ne-a întrebat cititoarea noastră.

Părintele Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună, ne-a declarat următoarele: „Biserica cu Lună este deschisă, doar că nu se săvârșesc slujbe religioase. Credincioșii vin, se închină, se roagă, își cumpără lumânări și pleacă. Liturghia o vom oficia duminică, 22 martie, afară, în curte, cu un număr restrâns de credincioși, maxim 100”, ne-a declarat preotul.

În contextul epidemiei cu noul coronavirus, Patriarhia Română a transmis miercuri, 18 martie, o serie de îndrumări actualizate pentru parohii și mănăstiri. Astfel, în ce privește Sfânta Litughie, în document se menționează că slujba se va oficia în exteriorul bisericii, la orele cele mai potrivite pentru fiecare unitate bisericească, respectându-se numărul impus de autoritățile abilitate (maxim 100 participanți) și a distanței de un metru între persoane (eventual se vor așeza scaune); de asemenea, la intrarea în incinta bisericii, se va organiza un punct (sau după caz, mai multe) pentru igienizarea persoanelor. Credincioșii care se împărtășesc vor fi îndrumați să păstreze distanța corespunzătoare unii față de ceilalți, „cu răbdarea și evlavia cuvenită față de Sfânta Euharistie”. În același document transmis de Patriarhie, la Capitolul II – Spovedania - se menționează că: „Spovedania este un act liturgic individual și se poate săvârși și în interiorul bisericii; credincioșii care doresc să se spovedească, vor intra doar câte unul, pe rând, în locașul de cult, după ieșirea celui mărturisit anterior; preoții duhovnici vor organiza o programare personală a credincioșilor pentru Taina Spovedaniei, pe ore, pentru evitarea aglomerației”.

Îndrumări pastoral-liturgice

Pe de altă parte, cei care au un deces în familie trebuie să respecte următoarele măsuri: în cazul în care decedatul este depus acasă, slujba înmormântării se va oficia în curtea casei, în aer liber, cu participarea familiei și a rudelor apropiate, iar deplasarea la cimitir se va face doar cu mijloace auto, fără opriri; în cazul în care decedatul este depus la capelă, slujba se va oficia în fața capelei sau la cimitir, cu participarea familiei și a rudelor apropiate, respectând toate normele sociale și de igienă impuse.

Slujba parastasului se va oficia în exteriorul bisericii (sau la cimitir), cu respectarea prevederilor menţionate la slujba înmormântării.

„Îndrumările Pastoral – Liturgice, pentru respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus (Covid 19), dispuse de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu al Ardealului pentru unitățile de cult din Arhiepiscopia Sibiului se aplică, întocmai și fără excepție, și în toate parohiile, mănăstirile, schiturile și unitățile de cult din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prin hotărârea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei și a Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei din data de 19 martie, pe toată durata stării de urgență decretate pe teritoriul României”, menționează pr. Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.