Inspecţia Judiciară a anunţat azi, 19 iulie, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Ciprian Man şi Cristian Ardelean, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, acuzându-i că au făcut afirmaţii prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraților.

 

„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Man Ciprian şi Ardelean Cristian, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. S-a reţinut că în timpul şedinţei de analiză, desfăşurată într-un spaţiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetaţi au făcut o serie de afirmaţii, în prezenţa altor colegi, prin care au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraţilor”, arată Inspecția Judiciară, într-un comunicat de presă.

Inspectorii judiciari susțin că limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea „este de natură a contraria şi indigna opinia publică, fiind vizibilă implicarea acestora în desfăşurarea unor activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor”.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorilor.

La începutul anului, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a deschis un dosar penal având ca obiect conținutul înregistrării din interiorul DNA Oradea, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem în această cauză.

Dosarul a venit după ce avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, în care se vorbește de urmărirea penală a unor judecători ca să intre „frica în ei”. Avocatul a dat numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el i-a nominalizat pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, care erau de la DNA Oradea.