Antonina Buruiană, arhitectul-șef al orașului, și Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituției Arhitectului Șef (IAS), au susținut miercuri, 31 ianuarie, o conferință de presă, în cadrul căreia au prezentat raportul de activitate al Instituției Arhitectului Șef pe anul 2017.

 

„Pe categorii de acte emise, în comparaţie cu anul 2016 și anii anteriori (ultimii 5 ani), se constată o creștere a numărului certificatelor de urbanism cu cca 16% față de anul trecut și cu 41,81 % peste media anilor anteriori, o creștere a numărului autorizaţiilor de construire cca cu 19 % față de anul trecut, și cu cca 29% față de media anilor anteriori. În ce privește autorizaţiile de desfiinţare, acestea au înregistrat o scădere de 18% față de 2016 și cu 18,4% față de media anilor anteriori”, a spus Antonina Buruiană în deschiderea conferinței de presă.

Aceasta a menționat că datorită modificărilor din Regulamentul Local de Urbanism aferent PUG, precum și a eficientizării procesului de autorizare și a standardizării procedurilor de lucru în raport cu legislația în vigoare, se constată o diminuare semnificativă a reclamațiilor.

Pe de altă parte, IAS a continuat, și în anul 2017, să emită actele specifice în regim de urgență, activitate introdusă în cursul anului 2014.

Potrivit arhitectului-șef, perioada în care se emit actele de autoritate se reduce considerabil, prin introducerea sistemului de taxe de urgență la emiterea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire/desființare și a adeverințelor de luare în folosință a construcțiilor, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local.

„Numărul solicitărilor pentru emitere în regim de urgență și-a continuat trendul crescător, ceea ce ne întărește convingerea că a fost o inițiativă bună, iar în anul 2017 numărul documentelor emise în regim de urgență a crescut cu 32% fața de 2016. De asemenea, și obiectivul propus pe 2017 de a scurta perioadele de emitere și pentru regimul normal, la 7 zile pentru certificatele de urbanism, respectiv de 15 zile, pentru autorizațiile de construire, s-a îndeplinit în majoritatea cazurilor”, a precizat Antonina Buruiană.

În anul 2017 au fost înaintate spre analiza și aprobarea Consiliului Local Oradea 40 de documentații de urbanism: 22 de PUZ-uri și 17 PUD-uri, două din solicitările privind aprobarea Consiliului Local se referă la prelungirea termenului de valabilitate a documentațiilor de urbanism.

În altă ordine de idei, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor a depus, spre analiza Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CMUAT), cinci proiecte de reabilitare a unor imobile din Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea. Este vorba de: reabilitare fațade str. Vasile Alecsandri nr.11-21; reabilitare fațade și schimbare învelitoare la Palatul Kálmán Rimanóczy Senior; reabilitare fațade la fostul Hotel Parc și consolidare imobil cu păstrarea destinației inițiale, str. Republicii nr.5; reabilitare fațade exterioare și schimbare acoperiș (imobilele de pe str. Duiliu Zamfirecu, nr.10, str. Aurel Lazar, nr.19-21); reabilitare fațade Casa Fuchsl.

 

Statui pentru Iuliu Maniu şi Rimanoczi

Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al IAS, a vorbit, în cadrul conferinței de presă, despre valorificarea potențialului ambiental al malurilor Crișului Repede, prin realizarea unității de alimentație publică cu terasă și remodelarea spațiilor publice adiacente pe locația situată la intersecția Podului Ferdinand cu str. Emilian Mircea Chitul și str. Ady Endre, precizând că pentru această locație s-a emis deja autorizație de construcție, urmând ca în acest an să înceapă lucrările.

În ce privește refacerea zonelor publice cu impact major asupra vieții și imaginii urbane, Adriana Lipoveanu a menționat că, în anul 2018, Instituția Arhitectului Șef își propune să continue proiectele de amenajare a spațiilor publice importante din oraş, după cum urmează: proiectul de reabilitare a Pasajului Madach; proiect privind amenajarea piațetei peste parcarea subterană - str. Independenţei. Directorul adjunct al IAS a adăugat că în cursul anului 2017 s-au finalizat lucrările pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu, amplasată în Parcul Brătianu, și au fost lansate caietele de sarcini pentru lansarea de concursuri de soluții, pentru care depunerea ofertelor se va realiza în luna ianuarie 2018, astfel: amplasarea ansamblului statuar Podul Centenarului Oradea; lansarea concursului de soluții pentru statuia marelui om politic Iuliu Maniu, care va fi amplasată lângă Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae; realizarea următoarelor zone pietonale - centre de cartier: Piața Magnolia, str. Nufărului și zona pietonală din str. Alexandru Cazaban.

Tot în cursul anului 2018, se vor lansa alte două caiete de sarcini în vederea realizării următoarelor monumente de for public: lansarea concursului de soluții pentru statuile episcopului ortodox Roman Ciorogariu (în fața Catedralei cu Lună) și a episcopului greco-catolic Dimitrie Radu (în fața Catedralei Sfântul Nicolae), amplasate în Piața Unirii; lansarea concursului de soluții pentru statuia renumitului arhitect orădean Rimanoczi Kalman jr., lângă Biserica romano-catolică „Baratok”.