Introducerea sau extinderea reţelei de gaze în 25 de localităţi din Bihor - Finanţare asigurată
În 14 UAT-uri din Bihor vor continua lucrările de extindere sau de introducere a reţelelor de gaze naturale, de care vor beneficia locuitorii a 25 de localităţi. Finanţarea investiţiilor este asigurată prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” şi Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Valoarea totală a investiţiilor derulate în Bihor este de peste 206 milioane de lei, fiind acordată prin Ordin comun al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi al Ministerului Energiei, emis pe data de 13 noiembrie. Ordinul a fost transmis spre ştiinţa autorităţilor locale luni, 20 noiembrie. Marţi, conducerea CJ Bihor şi ministrul Dezvoltării au avut o întâlnire cu primarii bihoreni pentru găsirea soluţiilor optime pentru derularea investiţiilor.
„Am avut ocazia de a înmâna ordinul de ministru pentru 25 de localităţi din judeţul Bihor referitor la distribuţia de gaze naturale. Acestea vor beneficia de proiecte - patru din POIM şi 21 pe Programul Naţional Anghel Saligny, care, începând de azi (marţi, 21 noiembrie-n.r.), au posibilitatea de a încărca pe platforma Ministerului Dezvoltării informaţiile necesare astfel încât să ajungă cât de repede la contractare şi la procedura de implementare a proiectelor", a anunţat ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, într-o declaraţie de presă susţinută ieri, cu ocazia vizitei pe şantierul inelului rutier metropolitan Oradea.
În cele 25 de localităţi este vorba fie de introducerea alimentării cu gaze, fie de extinderea reţelei deja existentă, fie de înfiinţarea unor reţele inteligente de distribuţie a gazelor.
Cea mai mare sumă a fost asigurată pentru asocierea comunelor Tinca, Tulca şi Batăr, pentru înfiinţarea unei reţele inteligente de distribuţie a gazelor naturale fiind alocată suma de 42 milioane de lei.
Câte 17 miilioane de lei au fost distribuite comunelor Ineu, Săcădat, Copăcel, Drăgăneşti şi Popeşti, câte 16 milioane de lei pentru Auşeu, Balc, Hidişelu de Sus, Lugaşu de Jos, Sâniob şi Vadu Crişului. Alte 8 milioane de lei vor primi comunele Toboliu şi Viişoara, câte 7,5 milioane de lei sunt alocate comunelor Gepiu, Husasău de Tinca şi Lăzăreni şi câte 5,5 milioane de lei pentru Cefa, localitatea Inand şi Biharia, localitatea Cauaceu.
În vederea încheierii contractelor de finanţare prin Programul Naţional de Investiții „Anghel Saligny”, pentru județul Bihor, în perioada 2022-2028, comunele enumerate au de pregătit şi de transmis ministerelor, în perioada următoare, o serie de documente, studii, hotărâri şi avize.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.