ISU Bihor: învățați cum să vă salvați și să-i protejați pe cei din jur! - 47 de ani de la cutremurul din 1977
În data de 4 martie se împlinesc 47 de ani de la devastatorul cutremur produs în România, soldat cu peste 1.570 de persoane decedate, aproximativ 11.300 de persoane rănite și circa 35.000 de locuințe distruse.
Seismul din seara zilei de 4 martie 1977, catalogat cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României și unul dintre cele mai puternice seisme produse în ultimul secol, în Europa, s-a produs în zona Vrancea, având o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de aproximativ 55 secunde.
Întrucât mișcarea seismică este un eveniment imprevizibil, apărut de regulă prin surprindere, este important să cunoaștem bine modul în care trebuie să acționăm și locurile care pot asigura protecție în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locuri publice, la munte, în mijloacele de transport etc. În vederea informării corecte a cetățenilor cu privire la modalitățile de pregătire pentru efectele unui seism major și la comportamentul adecvat în situația declanșării unui seism de magnitudine ridicată, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat, în anul 2015, Campania Națională de Informare și Pregătire a Populației „Nu tremur la cutremur”, campanie ce se derulează la nivelul județului Bihor de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”. Astfel, în scopul reducerii vulnerabilității bihorenilor față de riscurile existente la nivelul județului, pompierii militari din cadrul Inspecției de Prevenire, Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților și al subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” desfășoară în permanență activități de informare și instruire aferente campaniilor de pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență, la nivelul localităților, instituțiilor şi operatorilor economici din întreg județul. Tematica acestor activități vizează pregătirea cetățenilor cu privire la modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea unor situații de urgență sau dezastre, generate de riscurile existente la nivelul județului, printre acestea regăsindu-se și cutremurul.
Reguli de comportare în caz de cutremur
Subliniind importanța pregătirii continue pentru formarea unui comportament adecvat în situația declanșării unui cutremur de magnitudine ridicată, pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor măsurile și regulile generale care le pot salva viața în astfel de situații. Înainte de producerea unui cutremur: executaţi lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile care necesită acest lucru; nu faceţi modificări la clădiri, în vederea măririi sau micşorării unor spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora; nu montaţi instalaţii grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă. Pregătiţi-vă rucsacul pentru situaţii de urgenţă: rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine obiecte care vă ajută să supravieţuiţi timp de 3-5 zile, în cazul în care este nevoie să părăsiţi locuinţa. Pe timpul cutremurului, dacă sunteţi în interiorul unei clădiri: rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon; protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta. Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat. Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele. Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur. Dacă sunteţi în exteriorul clădirii, adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 metri de cablurile electrice rupte sau căzute. Dacă sunteţi într-un vehicul, rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.