Aproximativ 40 de procurori și judecători au protestat, vineri, la Palatul de Justiție din Oradea, față de modificările aduse legilor justiției prin ordonanță de urgență. Şase instanţe şi parchete şi-au suspendat activitatea, iar premierul Viorica Dăncilă a invitat magistraţii la negocieri. A fost refuzată.

 

Aproximativ 40 de magistrați au ieșit, vineri, pe scările Palatului de Justiție din Oradea purtând în mâini coli pe care au imprimat cuvinte precum „Constituție”, „Stat de drept”, „Independență” după ce și joi au manifestat în același mod. În aproape întreaga ţară magistraţii au luat atitudine faţă de modificările legilor în baza cărora funcţionează. Protestul judecătorilor și magistraților este o reacție la modificările aduse legilor justiției, prin ordonanță de urgență. OUG pentru legile justiției, care a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial, prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuțiile șefului Secției de anchetă. Una dintre prevederi arată că șeful Secției de anchetă poate dispune asupra tuturor soluțiilor cu magistrați. Este modificată și procedura de numire în funcție a procurorilor de rang înalt, astfel că aceștia nu mai primesc aviz din partea Secției de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului. O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcțiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României.
Uniunea Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR), au criticat ordonanța de urgență pentru modificarea legilor justiției pe motiv că aceasta încalcă principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor, mai ales în ceea ce privește criterul de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât și judecător, poate ocupa un loc la instanța supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcția de judecător pentru a accede la instanța supremă.
Asociațiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la DNA, la DIICOT, „fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".
Și secțiile pentru procurori și judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au criticat OUG, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, precizând, în plus față de obiecțiile asociațiilor, că prevederile referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public nu au fost propuse de Consiliu.

Invitaţi la Guvern, magistraţii refuză

Premierul Viorica Dăncilă i-a invitat astăzi, la ora 15.30 la Palatul Victoria, pe reprezentanții asociațiilor de magistrați, precum și pe cei ai CSM, pentru discuții pe legile justiției.
„Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției”, se arata ieri într-un comunicat de presă al Guvernului.
Trei asociații de magistrați, Forumul Judecătorilor din România, Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Inițiativa pentru Justiție au anunţat, tot ieri, că nu vor participa la discuțiile cu premierul Viorica Dăncilă, pe modificările aduse legilor justiției.
„Independența justiției nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză. (...) Guvernul are obligația de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanțele de urgență subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative urmând a fi realizată prin discuții profesioniste și concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end și fără o agendă serioasă”, se arată într-un comunicat de presă al celor trei asociații, postat pe site.
Aceste asociații cer, în schimb, Executivului să elimine limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și să abroge imediat dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

 

Şedinţă la CSM

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va întruni azi la ora 10.00, în şedinţă, având ca unic punct pe ordinea de zi dezbaterea efectelor adoptării OUG pe legile justiției, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse.

„Astăzi, 25 februarie 2019, ora 10.00, se va întruni şedinţa Plenului având ca unic punct pe ordinea de zi dezbaterea efectelor adoptării OUG nr.7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse. Consiliul Superior al Magistraturii asigură, pe această cale, atât corpul magistraţilor, cât şi opinia publică de preocuparea sa constantă pentru consolidarea statutului funcţiei de judecător şi procuror, necesară protejării efective a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor", se arată într-un comunicat de presă al CSM.