La nivelul județului Bihor suprafața fondului forestier acoperă în prezent 27,4% din suprafața totală a județului.

Prefectul Dumitru Țiplea a condus joi, 27 aprilie, alături de secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristian Valer Beseni, o întâlnire de lucru privind Campania Națională de Împăduriri 2022-2026 (finanțată prin PNRR) și ghidurile aferente acesteia. Alături de prefect și secretarul de stat, la întâlnire au participat inspectorul șef al Gărzii Forestiere Oradea, ing. Dan Maxim, subprefectul Emilian Pavel, directorul economic al Direcției Silvice Bihor, ec. Cosmin Micula, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean, reprezentanți ai unităților teritorial-administrative, producători agricoli locali și alți deținători de terenuri pretabile pentru împădurire de la nivelul județului Bihor.

În cadrul reuniunii de lucru, a fost prezentat cadrul general și importanța Campaniei Naționale de Împăduriri 2022-2026, prin care România vizează creșterea suprafeței fondului forestier de la 27,7% din suprafața țării, la 39% - media europeană. Fondurile alocate prin PNRR pentru întregul program de tranziție verde însumează 803 milioane euro, prin care se finanțează: investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri; investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților; investiții în sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viiturile torențiale. 

Secretarul de stat Cristian Beșeni a prezentat detalii și a clarificat aspecte referitoare la Ghidul specific aprobat al programului, notând observațiile celor prezenți pentru a le transmite grupului de lucru național care urmărește îmbunătățirea Ghidului specific.    

Din datele prezentate, la nivelul județului Bihor suprafața fondului forestier acoperă în prezent 27,4% din suprafața totală a județului.

Reprezentantul Gărzii Forestiere Oradea a precizat că, în cadrul Campaniei Naționale de Împăduriri, județul Bihor se situează pe locul 1, ca suprafață, avize de principiu emise la nivel național, cu 60 avize de principiu emise, totalizând 950 hectare. 

Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat faptul că „județul Bihor trebuie să rămână un exemplu de bună practică la nivel național și în privința împăduririlor. Conștientizarea importanței acestui program pentru sănătatea, siguranța și economia comunităților bihorene ține de fiecare dintre noi. Fiecare inițiativă va găsi sprijin în instituțiile din județul Bihor și voi depune toate diligențele pentru ca bihorenii să se bucure de un județ verde”.

Ghidul programului poate fi accesat pe: https://pnrr.mmap.ro/ghiduri-paduri-si-protectia.../