Președintele UDMR Kelemen Hunor a susținut azi, la Oradea, că alegerile de anul viitor sunt decisive pentru parcursul României în următoarele decenii. Acesta poate fi unul ascendent cu condiția ca politicienii să nu joace cartea extremismului.

 

Prezent la Oradea alături de fostul ministru Cseke Attila, Kelemen Hunor a vorbit despre alegerile de anul viitor, despre problemele economice și situația din Israel.

„Anul viitor, în doar 6 luni, vom avea toate alegerile care vor defini traseul României pentru cel puțin un deceniu. Peste tot în jurul nostru sunt războaie, așa că se va reconfigura lumea politică. Nu știm cum se va întâmpla exact acest lucru, dar este cert că va influența mult viața noastră. România trece printr-o perioadă bună. Sunt bani de la UE, bani din mediul privat peste tot și cred că se poate construi în următorii 20-40 de ani o țară puternică, un HUB între țările din Balcani și cele din Vest. Avem însă nevoie de stabilitate. Aceasta va fi miza alegerilor. Nu putem cădea în capcana extremismului. Partidele politice trebuie să-și prezinte viziunea, să vină în fața electoratului cu alternative credibile pentru a opri ascensiunea AUR”, a spus președintele UDMR care, la întrebările jurnaliștilor, despre cum s-ar putea face acest lucru, a spus că partidele nu trebuie să concureze AUR în „baletul lor de zi cu zi”. „Trebuie pus un cordon sanitar între partidele democratice și un partid care are la bază o ideologie legionară. Nu trebuie făcute alianțe de niciun fel cu acest partid. Să nu ai impresia că poți să depășești pe dreapta, pentru că vei face accident”, a spus Hunor.

Întrebat despre recenta întâlnire între Vladimir Putin și Viktor Orbán, deputatul a refuzat să comenteze. A condamnat însă Hamas și Rusia.

„Israelul are tot dreptul să se apere. Este însă un conflict cu legături adânci. Nu poți să negociezi cu teroriștii, niciun stat democratic din lume nu va accepta să facă o asemenea negociere. Consecințele a cea ce se întâmplă acolo vor fi drastice și ne vor afecta pe toți. Deja vedem atacuri teroriste în multe locuri din Europa. Vedem o creștere a antisemitismului, ceea ce este de condamnat. Trebuie să facem totul să evităm aceste lucruri. Dacă se va adânci, acest conflict va avea consecințe mai dure decât cel dintre Ucriana și Rusia. Conflict iresponsabil, deschis de Rusia. În multe zone din vecinătatea Europei apar conflicte. Eu sunt îngrijorat. Greșelile vechi au umbre lungi”, a spus Hunor.

Atât președintele UDMR, cât și fostul ministru Cseke Attila au criticat Guvernul pentru că nu a făcut rectificare bugetară în iulie și a ales să aloce bani din fondul de rezervă bugetară. Politicienii au spus că au fost sunați de primari din mai multe zone care s-au plâns că nu mai au bani nici de investiții și nici de salarii și că aceste situații puteau fi evitate dacă decidenții ar fi înțeles care sunt mecanismele de funcționare a economiei naționale.

„Avem o problemă de deficit structural de 6% în loc de 4,4% și asta va duce la creșterea valorilor cu care statul se împrumută”, a spus Cseke Attila care a fost completat de Kelemen Hunor: „Legea Bugetului se votează în Parlament. Dacă ar fi fost făcută o rectificare bugetară am fi avut un tablou clar, de unde vin și unde merg banii”, a spus președintele, subliniind că soluția ocolirii organului legislativ poate crea impresia că banii au fost distribuiți clientelar.