La Binș, „Dragobetele sărută fetele”
După ce, în perioada comunistă, Dragobetele a încetat să fie celebrat, iar în cea postdecembristă a fost pus în umbră de valențele mercantile și notorietatea obiceiurilor legate de „Valentine’s Day”, constatăm, de ceva timp, o reevaluare a tradițiilor legate de sărbătorirea iubirii la români.
Dragobetele, numit în popor și Năvalnicul sau Cap de primăvară, este sărbătorit de români la 24 februarie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Veche divinitate, fiul chipeș și iubăreț al Babei Dochia era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană.
La Beiuș, a devenit o tradiție ca, pe 24 februarie, să aibă loc un spectacol de Dragobete, evenimentul din acest an fiind organizat de Primărie prin Compartimentul Casa de Cultură și găzduit de Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”.
La reușita spectacolului de joi, 23 februarie, intitulat „Dragobetele sărută fetele”, și-au adus contribuția ansamblurile folclorice „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș și „Moștenitorii” din Pocola, precum și soliștii de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea - Secția de canto popular Beiuș și câțiva elevi ai școlii gazdă, în timp ce acompaniamentul a fost asigurat de Taraful „Dor beiușean” (coordonat de prof. Remus Lazea), tot de la „Pedagogic” și de tinerii instrumentiști de la Căbești, conduși de prof. Gheorghe David.
La finalul spectacolului de Dragobete, Anca Banda, referent în cadrul Compartimentului Casa de Cultură al Primăriei Beiuș, a precizat că scopul acestuia „a fost de a promova iubirea, de a promova primăvara, de a promova frumosul, mai ales că mulți dintre cei care au asistat la spectacol au fost membrii familiilor artiștilor”. Interlocutoarea noastră a anunțat și următorul eveniment cultural-artistic ce va avea loc la Beiuș: spectacolul dedicat Zilei Internaționale a Femeii, 8 Martie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.