Sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a fost plină ochi luni, la ora 13.00, cu ocazia rememorării peripețiilor dintr-un schimb de experiență româno-belgian la care au participat 54 de elevi. Lecția cea mai importantă pe care elevii au învățat-o în cadrul proiectului a fost aceea că prieteniile adevărate se consolidează cu dragoste.

 

Belgienii sunt diferiți de mulți europeni prin sufletul pe care îl pun când este vorba de ceilalți. Așa a apărut și proiectul „O lume de (re)construit”, un proiect demarat pentru că tinerii și profesorii din capitala europei voiau să afle „pe viu” cum evoluează țările care au scăpat din lagărul comunist.

„Proiectul a început în 2005, iar în acest an am fost la al patrulea schimb cu belgienii. Ei au propus acest proiect pentru că voiau să vadă cum evoluează țările ieșite din comunism. La începutul anului, în perioada 8-12 ianuarie, au venit din Belgia 100 de copii. I-am împărțit cu colegii de la Gojdu, au dormit la familii. Au stat trei zile, timp în care am desfășurat mai multe ateliere, în care le-am vorbit despre tradiţii şi obiceiuri româneşti, istoria şi cultura noastră. Am mers apoi într-o excursie în județ, unde au putut vedea meșteșuguri și obiecte populare autentice. Am vizitat Moara de apă de la Roșia, atelierul viorii cu goarnă, au văzut războiul de țesut, la Bratca au servit o masă tradițională și au văzut o demonstrație de olărit la Vadu Crișului. Am vizitat și principalele obiective turistice din Oradea: Palatul Ullmann, Palatul Vulturul Negru, Biserica cu Lună, Palatul Primăriei, Teatrul Regina Maria, Cetatea Oradea cu Muzeul Cetății. În perioada 23 - 30 martie am mers noi în Belgia, peste 100 de copii de la Eminescu și Gojdu, iar în cadrul evenimentului de azi (n.r. - ieri) prezentăm lucrurile frumoase pe care le-am văzut acolo. Cel mai important lucru pe care l-am învățat în acest proiect este că o prietenie adevărată trebuie consolidată cu dragoste”, a spus, pentru CRIŞANA, profesoara Crinela Varga, de la Colegiul „Mihai Eminescu”.

Directoarea Colegiului, Livia Muntean, le-a vorbit elevilor despre proiect și despre intenția de consolidare a prieteniei cu belgienii, mulțumindu-le elevilor și profesorilor de la „Gojdu” pentru implicare.  

Programul a fost condimentat cu un scurt moment artistic care a conținut crâmpeie de muzică folclorică, dansuri populare, dansuri de societate și dansuri moderne, care au fost prezentate și în Belgia.

Moderator al evenimentului a fost profesoara de franceză Crinela Varga, elevii fiind coordonaţi de profesoarele Camelia Ardelean, Diana Costin și Corina Iacob.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Fundația Franco-Română, iar proiectul „O lume de (re)construit” se derulează între Institutul „Saint-Roch” din Theux (Belgia) și Colegiile Naţionale „Emanuil Gojdu” şi „Mihai Eminescu”.