Zeci de oameni adunați în jurul unui calculator, citind legi și ordonanțe de urgență, încordați și nemulțumiți, așa arăta ieri, la ora 8.30, atmosfera la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean. Nu discutau dacă să își dea sau nu demisiile, decizia fusese luată deja, ci cum să redacteze cererea pentru a da o șansă rezolvării situației.

Tabloul general este deja cunoscut. Medicul Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD de la Spitalul Județean și-a dat demisia din cauza Consiliului Local Oradea care a decis să le taie medicilor sporuri pentru a le crește sau a nu le scădea salariile angajaților vitregiți, din unitatea medicală.

„Toți medicii își depun demisiile. Pe asistenți am reușit să-i conving să mai amâne. Medicii își vor depune demisiile cu un preaviz până luni, prin aceasta încercând să dea o șansă la rezolvarea situației, la găsirea soluțiilor. Este clar că e o bulibășeală totală”, spunea dimineață Hadrian Borcea care încerca să le explice colegilor că demisia este un act unilateral și că trebuie cântărită bine.

Din 30-40 câți erau la început, s-a ajuns la 60-70 de persoane. Hadrian Borcea le-a explicat, celor care nu au participat la întâlnirea de duminică, cu primarul, ce s-a discutat.

„Grevă nu puteți face, iar dacă hotărâți să vă dați demisia nu se poate face pe grupulețe pentru că cei care vor rămâne îi vor suplini pe cei demiși. Cu modul acesta de salarizare, cu cât ești mai vechi și mai bine pregătit cu atât ai sporul mai mic”, a spus șeful UPU. 

„Nu putem fi tratați ca cei de la OTL. Sunt vieți de oameni la mijloc!”, a spus unul dintre medicii aflați lângă intrare.

Se spera totuși într-o rezolvare a situației la ora 12.00, când urmau să se întâlnească reprezentanții celor două consilii ale spitalelor în frunte cu primarul Ilie Bolojan. Speranțele au fost deșarte.

„Nu s-a rezolvat mare lucru. Primarul a susținut același punct de vedere. Am propus două variante, dar a strâmbat din nas. Am propus să se creeze un fond de stimulente pentru cei cărora li se prăbușesc sporurile. Ei credeau că și acela trebuie plafonat la 30%, dar au văzut apoi că nu e neapărat. Vom vedea exact după ce vom avea în față calculele. Deocamdată și-au depus provizoriu demisiile 40 de medici. Pe asistenți i-am convins. Le-au semnat, dar nu le-au depus”, a spus ieri, pentru CRIŞANA, medicul Hadrian Borcea.

 

Speranța vine de la București

 

Tot luni, la ora 14.00, Primaria Municipiului Oradea a organizat o conferință de presă în care a prezentat situația din punctul său de vedere.

„Guvernul a luat măsuri contradictorii care au creat o bulibășeală generală în sistemul sanitar. S-a anunțat o creștere cu peste 100% a salariilor de bază ale medicilor, s-au modificat sporurile, fiind reduse intervalele pe anumite specializări. La Urgențe, de exemplu au fost reduse sporurile. În contradicție cu cele două modificări s-a decis și plafonarea sporurilor la 30%. Așa am ajuns că și dacă dăm sporurile minime tot nu ne putem încadra în cei 30%. Aceasta este realitatea. Legea a fost făcută de oameni care nu s-au documentat și așa s-a ajuns ca în tot sistemul sanitar să fie mișcări care au ajuns și la Oradea. Noi aveam aici două soluții. Să reducem sporurile pentru toate categoriile, cea ce ar fi dus la scăderea unor salarii sau să luăm măsuri diferențiate ca nimănui să nu-i scadă salariul. Dacă unora le-a crescut atât de mult salariul am considerat că putem să le ajustăm. Gândiți-vă că veniturile totale ale municipiului sunt de 68 de milioane de euro, iar veniturile pentru spitale sunt 65 de milioane. Aveam varianta să ne spălăm pe mâini sau să aplicăm măsurile diferențiate. Este însă o măsură provizorie doar până va fi anulată plafonarea la 30%. Sperăm să se anuleze, altfel va trebui să ne încadrăm”, a spus primarul Ilie Bolojan care, pentru a explica la ce situații s-a ajuns din cauza legilor date de Guvern, a spus că un medic pe ambulanță la Serviciul de Ambulanță Județean Bihor, care lucrează în condiții foarte dificile, ia 16.000 - 17.000 de lei lunar, în timp ce un medic de la UPU, care face același lucru, ia cu 3.000 - 4.000 de lei mai puțin „doar pentru că cineva nu s-a gândit la efectele reale ale acestor legi”. Bolojan a mai spus că imediat ce Guvernul va schimba lucrurile se va constitui o comisie care să rezolve rapid situația. În ceea ce privește consultarea oamenilor înainte de a decide să le taie din sporuri, primarul a spus că au fost discuții cu medicii șefi pe secție și că a cerut să i se facă alte propuneri, dar nu s-au făcut.

Lucru contrazis de Hadrian Borcea care spune că a sugerat posibile soluții, dar că managerul Gheorghe Carp ar fi spus că a decis, împreună cu primarul, ce măsuri se vor lua.

„A încercat să ia cuvântul și alt coleg și i s-a spus că s-a decis deja, iar managerul s-a enervat. Lucrurile acestea sunt trecute în procesul verbal al ședinței și se pot verifica”, a mai spus Borcea.

În ceea ce privește demisia șefului UPU SMURD, primarul a spus că și-a dat-o fără să îl consulte și că s-a pripit, sugerând că lucrurile ar putea să se schimbe.