Protestul magistraților pentru păstrarea pensiilor speciale a fost sau va fi suspendat de toate instanțele din țară. Asta pentru că, prin Decizia nr. 467/2023 a Curții Constituționale a României, s-a hotărât că nu există motive întemeiate pentru tăierea acestor pensii.

Judecătorii Curții de Apel Oradea, întruniți în ședința Adunării Generale, au hotărât pe 4 septembrie, cu unanimitate de voturi, suspendarea formei de protest stabilite prin hotărârea Adunării generale a judecătorilor nr.3/2023. La baza suspendării protestului stă Decizia nr.467/2023 a Curții Constituționale a României.

În urma analizei legii referitoare la pensiile speciale, în ședința din 2 august 2023, Curtea Constituțională a României a decis: „1. Admite obiecția de necontituționalitate și constată că dispozițiile art. I-IV, art. XIII alin. (5) și (6) și art. XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.

2. Respinge, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și constată că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate. Definitivă și general obligatorie”.

Greoaie pentru neinițiați, decizia a fost mai bine explicată într-un editorial pe digi24.ro de avocata Oana Murariu. Conform acesteia, decizia spune că nimeni nu se poate atinge de cuantumul pensiilor magistraților aflate în plată.

„Este adevărat că prin deciziile anterioare (Decizia nr. 871/2010 și cele care au copiat-o ulterior) Curtea a permis diminuarea pensiilor militarilor, însă atunci era vorba de o situație excepțională de criză economico-financiară, fiind necesară apărarea securității naționale a României. Nu ne mai aflăm în aceeași situație și, drept urmare, nu ne putem atinge de pensiile speciale aflate în plată”.

Oana Murariu oferă și o soluție pentru că este cel puțin lipsită de etică situația în care o lege care vizează pensiile speciale să fie analizată de magistrați care iau pensii speciale.

„Concluzia este simplă: reforma Curții Constituționale, de care avem atât de multă nevoie, trebuie să vizeze și judecarea sesizărilor de neconstituționalitate de către o altă entitate în cazurile în care există conflict de interese față de toți membrii Curții. Pentru aceasta e nevoie de o modificare a Constituției. Un astfel de organ ar putea fi Comisia de la Veneția”.