Afectaţi de exporturile de cereale din Ucraina, fermierii români anunță ample acțiuni de protest vineri, 7 aprilie, între orele 12.00 – 15.00, în mai multe localităţi din ţară. În judeţul Bihor, protestul este programat să se desfăşoare în Vama Borş, punctul de acces şi afluire fiind Oradea-Vama Borş-Oradea.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, formate din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – „PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR”, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – „UNCSV”, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – „Forumul APPR”, „transmit un nou apel la solidaritatea și spiritul european al tuturor fermierilor români, pe care îi încurajează să se alăture protestului nostru, pentru demnitate și respect, organizat în 7 aprilie, în diferite puncte ale țării”. Potrivit unui comunicat de presă transmis de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, „manifestul organizat în 7 aprilie se fundamentează pe nevoia de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorința noastră comună de a continua să ne desfășurăm activitatea în condiții de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susținuți și protejați în misiunea noastră de către decidenții europeni și naționali. Prin urmare, neafilierea la o formă de asociere nu trebuie și nu poate fi un impediment pentru fermierul care dorește să fie ascultat, deoarece acest protest este al fermierilor români. Susținerea valorilor comune reprezintă calea normală, europeană, prin care efortul și investițiile realizate de fermierii români pot fi cuantificate în scopul asigurării securității și siguranței alimentare a țării, dar și pentru continuarea unei activități de tradiție, definitorie pentru țara noastră, așa cum este agricultura”.

„Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat și nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb, a perturbat extrem de puternic piața din România”, precizează reprezentanţii AAC, adăugând că „acest protest se dorește a fi unul în care nemulțumirile vor fi adresate pașnic, în acord cu ideile și valorile europene și aliniat la ideile fundamentale din Art 39 al TFUE”.

Reamintim că Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au trimis vinerea trecută o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o soluţie pentru ajutarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale ucrainene. În scrisoarea adresată Ursulei von der Leyen, semnată de premierii celor cinci state, Comisia Europeană era îndemnată să ofere fonduri suplimentare pentru susţinerea fermierilor afectaţi de volumul mare de cereale ucrainene. În plus, cele cinci ţări central şi est-europene cereau Uniunii Europene să colaboreze cu Programul Alimentar al Naţiunilor Unite pentru cumpărarea excesului de cereale provenind din Ucraina.