Maraton de evenimente expoziţionale în Cetate - Oradea, capitala artei fotografice
Mai multe evenimente expoziționale de excepție au avut loc ieri, la Oradea, spre încântarea iubitorilor de artă fotografică și a turiștilor care se află, în această perioadă, în orașul de pe Crișul Repede.
Deși ne aflăm în plin sezon estival, Oradea le-a oferit, ieri, iubitorilor de artă fotografică un maraton de evenimente expoziționale de excepție. Unul dintre acestea este expoziția de artă fotografică organizată în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea și alcătuită din lucrările artistului fotograf Szabó Atilla din Miercurea Ciuc. Cu acest prilej, pe simezele sălii din cadrul Palatului Princiar (Corpul A, parter), au fost instalate 24 de fotografii artistice, alb-negru și color, de mari dimensiuni.
Artistul fotograf expozant s-a născut în anul 1961, în Miercurea Ciuc, unde trăiește și în prezent. A început să fotografieze la vârsta de 10 ani. În anul 1987, s-a înscris în Fotoclubul „Prisma” din localitate. În perioada 1993-1999, a întrerupt activitatea de creație din motive întemeiate. În anul 2007, a fost ales președinte al cunoscutului fotoclub, care este unul dintre cele 31 de organizații partenere ale Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Din anul 1998, este lector al cursurilor de fotografie organizate de Școala Populară de Artă din Miercurea Ciuc. Cu lucrările sale, a obținut numeroase premii și medalii în România și în diferite țări europene. Momentul muzical al vernisajului a fost asigurat de artiștii Lucian Malița și Thurzó Sándor József.
În preambulul acestui eveniment, tot ieri, la Galeria „Euro Foto Art”, a avut loc expoziția retrospectivă a artistului fotograf Magdó István din Săcele (Négyfalu). De această dată, pe simeze, au fost instalate peste 40 de fotografii, alb-negru și color, de mari dimensiuni. Artistul fotograf expozant s-a născut în anul 1963, în Săcele, județul Brașov. A început să fotografieze din anul 2010, iar din anul 2015 a început să participe cu lucrările sale la diferite saloane internaționale de artă fotografică.
Artistul fotograf afirma: „Deși într-o perioadă extrem de scurtă am obținut peste 300 de premii internaționale, în 51 de țări, cu care puteam să obțin cea mai mare distincție a Federației Internaționale de Artă Fotografică (EFIAPp), nu am depus documentația nici pentru prima distincție (AFIAP). Pentru mine, scopul nu a fost să am distincții, deoarece consacrarea mea pentru arta fotografică s-a format din mers...”.
Artistul fotograf expozant preferă majoritatea genurilor artei fotografice, mai puțin nudul. Așadar, printre fotografiile expuse publicul poate admira: portrete, peisaje, reportaj, abstracte, fotografii de natură, dar și eseuri fotografice. Magdó István susține că este un nonconformist, care vede puțin altfel lumea și preferă ca imaginile sale să nu fie regizate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.