Polițiștii locali din cadrul Compartimentului de Ordine Publică și Rutieră care efectuau, sâmbătă, 27 martie, serviciul de patrulare în zona de responsabilitate de pe raza municipiului, au surprins în flagrant o persoană care depozita ilegal dintr-o autoutilitară Fiat cantități semnificative de deșeuri de materiale textile, plastice și deșeuri vegetale pe str. Suișului din Oradea (zona Livezilor).

„Acțiunea Poliției Locale Oradea a avut loc în cadrul campaniei Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale, campanie care a pornit de la premisa spiritului civic al orădenilor, de la dorința de a respecta actele normative în vigoare și de a face tot ce le stă în putere pentru a contribui la buna funcționare a comunității din care fac parte, cu mențiunea că  acolo unde spiritul civic lipsește, Poliția Locală Oradea veghează permanent la respectarea legii prin controale în teren. Încurajez permanent agenții Poliției Locale să fie prezenți cât mai mult la firul ierbii și să aibă toleranță zero față de actele care contravin legii”, a precizat  viceprimarul Arina Moș.

Polițiștii locali au sesizat imediat Garda de Mediu – autoritatea competentă să ia măsuri în asemenea situații. Comisarii Gărzii de mediu s-au prezentat operativ în teren, procedând la identificarea persoanei și verificarea situației sesizate.

Aceștia au constatat că fapta contravine Hotărârii Guvernului nr. 1061/2008 - privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României,  articolul 25, aliniatul 2, litera a și au aplicat o amendă contravențională în sumă de 15.000 lei. Totodată au procedat la măsura complementară a confiscării mijlocului de transport folosit.

Acţiunea s-a derulat și în baza protocolului de colaborare „Bihor Curat", încheiat între Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Garda de Mediu şi Inspectoratul de Poliţie, precum și în baza protocolului de colaborare încheiat între Poliția Locală Oradea și Garda de Mediu.

Campania „Zonele vulnerabile sub lupa Poliției Locale" începe să aibă rezultate vizibile în municipiu. Astfel, în perioada 22 februarie - 29 martie 2021, agenții Poliției Locale au efectuat:

- mai mult de 900 de verificări ale incintelor de colectare a deșeurilor;

- operatorul de salubritate a fost solicitat să acționeze punctual în 404 situații;

- au fost surprinse, identificate și sancționate 57 de persoane care au depozitat deșeuri menajere în alte locuri decât cele special amenajate și sancționate contravențional cu amenzi cuprinse de la 200 la 500 lei;

- au fost sancționate contravențional 170 de asociații de proprietari;

- au fost întocmite 227 de procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor pentru nerespectarea prevederilor HCL nr. 861/2020 pentru aprobarea regulamentului privind serviciul de salubrizare al municipiului Oradea, din care:

  • 46 amenzi contravenționale în valoare de 22.500 lei;
  • 181 avertismente scrise, aplicate asociațiilor de proprietari, persoanelor fizice sau persoanelor juridice, utilizatori ai serviciului public de salubritate.