Cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, Maternitatea și Spitalul Municipal vor fi luminate în portocaliu, pentru a atrage atenția comunității că siguranța pacienților este o prioritate pentru cele două unități medicale.

Evenimentul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă la care au participat managerul Spitalului Municipal, Laurențiu Chiană și directorul medical al Spitalului Județean, Lucia Daina. Conferința a început cu un moment de reculegere ținut în amintirea doctorului Aurel Babeș.

„Noi putem să demonstrăm că siguranța pacienților este o prioritate prin alocări bugetare și prin performanțele medicilor. Primăria Municipiului Oradea a demonstrat în ultimii ani că acordă importanță maximă sănătății prin numeroasele proiecte pe care le-a desfășurat în cele două unități medicale”, a declarat managerul Spitalului Municipal, Laurențiu Chiană, care a explicat faptul că, pentru siguranța pacienților și ușurarea muncii, în unitatea medicală pe care o conduce se folosește un cod special în care brățări și stickere colorate sunt lipite pe saloanele și paturile pacienților oferind informații rapide pentru medici și vizitatori.

 

România, țara cu una din cele mai mari rate de mortalitate infantilă

Maternitatea va fi luminată în portocaliu pentru că tema Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului de anul acesta este „Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți!”.

România prezenta, în intervalul 2011-2020, o rată a natalității apropiată cu media UE înregistrând în intervalul 2015-2019 valori constant mai ridicate (peste 10‰), față de media blocului comunitar care a cunoscut scădere constantă a indicatorului (de la 10,1‰ în 2016 la 9,5‰ în 2019). În anul 2020 România înregistra o rată a natalității de 9,2‰.

În intervalul 2010-2019, tendința mortalității infantile în UE a prezentat valori relativ constante (4 ‰ în 2010, 3,7‰ în 2014, 3,6‰ în 2017), în timp ce în România indicatorul a cunoscut scădere graduală semnificativă, țara noastră înregistrând în 2018 cea mai substanțială reducere cu valori de  6‰ comparativ cu media UE 3,5‰.

„Siguranța mamei și a bebelușului depind de capacitatea de a preveni și diminua orice risc asociat asistenței medicale, pentru o sarcină și o naștere sănătoasă. Campania din acest an capătă o importanță substanțială ținând cont de povara semnificativă a riscurilor pentru care femeile și nou-născuții ar putea fi expuși unei îngrijiri superficiale, agravată de întreruperea sau limitarea accesului la serviciilor esențiale de sănătate, cauzate de pandemia determinată de infecția cu virusul SARS-CoV2.

Desfășurată sub sloganul „Să cunoaștem, să prevenim, să protejăm - pentru siguranța îngrijirii sănătății mamei și nou-născutului!”, campania derulată în acest an în România are ca scop informarea femeilor despre siguranța îngrijirilor mamei și nou-născutului și promovarea de intervenții preventive destinate reducerii riscurilor evitabile asociate sarcinii și îngrijirii nou-născutului”, a spus Lucia Daina.

 

Măsuri importante în sprijinul mamelor

Conform aceleeași surse, campania are ca obiective creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele siguranței materne și a nou-născuților, în special în timpul nașterii, creșterea nivelului de informare și conștientizare a femeilor, dar și a populației generale cu privire la problemele siguranței îngrijirii mamei și a nou-născutului și creșterea nivelului de informare a femeilor despre intervenții preventive destinate reducerii riscurilor pentru sănătate evitabile, asociate sarcinii și îngrijirii nou-născutului, informarea femeilor din grupurile de populație vulnerabilă despre intervenții preventive destinate reducerii riscurilor pentru sănătate evitabile asociate sarcinii și îngrijirii nou-născutului.

Aceste obiective sunt urmărite în Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Staționar III (Maternitate) prin cursuri desfășurate în cadrul Școlii Mamei începând din 2012.

„Următorul curs va începe în data de 4 octombrie - Curs gratuit în format on-line, pe platforma ZOOM, cei interesați putându-se loga la platforma noastră după înscrierea pe site-ul scoalamameioradea.ro, formular înscriere. Numărul participanților a crescut de la 30 la inaugurare la 180, limita maximă de înscriere. În perioada pandemiei, pentru cursurile online, au fost însă și 300-400 de persoane înscrise”, a mai spus Lucia Daina.

Pe lângă aceste măsuri, la Spitalul Județean s-au făcut numeroase investiții care au crescut siguranța pacienților .

„Maternitatea este certificată „Spital prieten al copilului” de către OMS și UNICEF din 2009. Avem o politică scrisă privind promovarea alăptării și implementăm cei „Zece Pași ai Alăptarii” prin instruirea mamelor pentru a-și alăpta copiii, evidențiind beneficiile alimentației naturale atât pentru copil, pe termen scurt și lung, cât și pentru mamă”, a subliniat Lucia Daina.

În cursul anului 2021, până in prezent, în secția Neonatologie au fost îngrijiți 2.467 de nou născuți, din care 38 au avut greutatea la naștere sub 1.500 grame.