Bihorul este printre județele ferite oarecum de Coovid-19 dacă ne uităm peste situația care se prezintă la nivel național. Astăzi erau totuși 39 de persoane infectate, 303 carantinate, 3.028 de persoane autoizolate la domiciliu și două persoane vindecate. Nu se înregistrase însă niciun deces.

Eroarea Grupului de Comunicare Strategică (GCS) care anunțase că o persoană decedase în Bihor a fost corectată miercuri, de doctorul Gheorghe Carp care a explicat că persoana din Satul Mare nu fusese niciodată internată la Oradea. În comunicatul transmis de GCS, nu mai figura nicio persoană decedată în Bihor.

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor azi dimineață, în județ, erau 303 persoane carantinate, 3.028 persoane autoizolate la domiciliu și două persoane vindecate.

Miercuri și joi, polițiștii bihoreni au efectuat 3.020 de misiuni de verificare la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare. Echipajele de poliție au însoțit 26 de convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare sau autoizolare. Jandarmii bihoreni au însoțit 16 convoaie organizate pentru tranzitarea județului și au asigurat măsuri de pază și protecție la nivelul a 3 centre de carantină active.

ISU Crișana a efectuat două misiuni de transport ale persoanelor care au intrat în țară către centrele de carantină și mai multe misiuni de asigurare la centrul de triere amplasat în PTF Borș.

Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel național pe timpul stării de urgență au fost aplicate 94 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 243 de mii de lei.

 

„Cei curajoși înfruntă greutățile”

În contextul național îngrijorător în care tot mai mulți medici intră în pensie sau în concediu sau pur și simplu refuză să intre în spitale, primarul Ilie Bolojan a transmis un mesaj de mulțumire medicilor de la Spitalul Municipal. Postarea cuprinde însă și informații importante despre cum se desfășoară munca medicilor la spitalul din Oradea.

„Oamenilor de la Spitalul Municipal, care îmbracă în aceste zile combinezoanele de protecție când tratează pacienții, le mulțumesc! Ei formează cele 6 linii medicale de apărare a județului Bihor, toate cazurile suspecte de coronavirus urmând să fie gestionate de ei în clădirea cu 400 de paturi din Rogerius.

În prima linie, la parter, sunt oamenii de la UPU, coordonați de dr. Hadrian Borcea. Ei preiau și triază pacienții. În a doua linie sunt medicii și asistentele de pe secția dr. Andrei Csep. Ei preiau cazurile suspecte și le gestionează până sunt confirmate pozitiv sau negativ. A treia linie, foarte importantă, este echipa ce asigură funcționarea laboratorului Covid, sub coordonarea dr. Natalia Zaporojan. Ei fac analizele și comunică pe secții rezultatul acestora. A patra linie e formată din medicii și asistentele de pe secția condusă de dr. Mirela Indrieş. Preiau cazurile care au fost confirmate pozitiv. A cincea linie e formată din medicii și asistentele de pe secția de pneumologie condusă de dr. Andrada Florian. Cazurile care vor avea probleme de respirație severe vor fi preluate pe această secție. A șasea linie este secția de terapie intensivă, condusă de dr. Adriana Dobrescu. Echipa de la ATI are la dispoziție 25 de paturi, cu toate dotările, pentru a-i prelua pe pacienții în stare gravă. Vor fi alături de ei, pentru a-i sprijini, medici și asistente de la celelalte secții ale spitalului. În fața necunoscutului e omenește să ai un sentiment de nesiguranță. În fața acestui virus mulți suntem îngrijorați, dacă nu pentru noi, atunci pentru părinții și bunicii noștri.

Însă cei curajoși înfruntă greutățile. Am încredere în echipele de medici și asistenți din spitalele noastre. În aceste zile, oamenii curajoși în combinezoane sunt în linia întâi. Le sunt recunoscător și îi asigur că facem tot ce depinde de noi pentru a le asigura dotările necesare: măști, combinezoane etc.

În combinezoane vor fi cam 300 de medici și asistenți. Ei vor trebui să facă faţă bombardamentului cu coronavirus care vine peste cei 600.000 de bihoreni. Îmi vin în minte cuvintele lui Winston Churchill, prim-ministrul Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, referindu-se la piloții militari care au reușit să oprească puternica flotă aeriană germană în bătălia Angliei: Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult atâtor de puțini. Dumnezeu să-i aibă în pază!”, a scris edilul pe Facebook.