Mintea de pe urmă. Alianţă între Bihor şi Satu Mare pentru sănătate - Operaţii pe cord deschis
Din această toamnă, la Oradea vor putea fi făcute operaţii pe cord deschis. Ultimul aparat necesar, o pompă de circulaţie extracorporală, va ajunge la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă în următoarele săptămâni, în urma unui acord ce va fi semnat cu Spitalul Judeţean din Satu Mare. Aparatul zăcea nefolosit din 2012.
În urma discuţiilor avute de conducerile consiliilor judeţene din Bihor şi Satu Mare, s-a ajuns la o înţelegere în urma căreia Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea va primi, în comodat, de la Spitalul Judeţean Satu Mare o pompă de circulaţie extracorporală, ultimul aparat necesar pentru ca, la Oradea, să poată fi efectuate operaţii pe cord deschis. Aparatul a fost achiziţionat în anul 2012 din bugetul judeţului Satu Mare, însă nu a fost folosit niciodată. Anunţul a fost făcut miercuri, 18 iulie, într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, preşedintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, managerul Spitalului Judeţean Oradea, Gheorghe Carp, şi managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc.
„De acum un an am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare pentru acest aparat foarte important pentru Spitalul Judeţean din Oradea, ultimul care ne lipseşte pentru a putea fi făcute operaţii pe cord deschis. Discuţiile au avut loc pe mai multe căi, iar acum am ajuns la un consens, iar aparatul va ajunge în zilele următoare la Oradea”, a menţionat Pasztor Sandor, care le-a mulţumit oaspeţilor din Satu Mare care „au înţeles că singuri suntem buni, dar împreună suntem şi mai buni”.
Preşedintele CJ Satu Mare a menţionat că s-a ajuns la o înţelegere pentru „utilizarea în comun” a acestui aparat, atât pentru pacienţii din Bihor, cât şi pentru cei din judeţul vecin, astfel încât intervenţiile chirurgicale să poată fi făcute într-un timp cât mai scurt. Directorul Spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, a precizat că între cele două unităţi spitaliceşti există deja colaborare în ceea ce priveşte radioterapia, precum şi în ceea ce priveşte medicina de urgenţă. În plus, având în vedere că Oradea a intrat în Programul Naţional de Chirurgie Cardio-Vasculară, pacienţii din Satu Mare vor putea beneficia de serviciile medicale şi intervenţiile chirurgicale din Oradea. „Eu cred că această colaborare este atât spre binele pacienţilor, cât şi a celor două instituţii”, a declarat Adrian Marc, adăugând că pompa de circulaţie extracorporală este într-o stare foarte bună, nefiind folosită până acum, din lipsă de personal. La rândul său, managerul Spitalului Judeţean Oradea, Gheorghe Carp, a menţionat că trei angajaţi ai spitalului au fost trimişi să se specializeze în folosirea pompei de circulaţie extracorporală în Ungaria, la Debreţin, unde există un aparat similar. În privinţa importanţei aparatului, Carp a precizat că, în timpul operaţiei pe cord, tot fluxul sanguin trebuie deviat, iar pompa preia sarcina inimii, făcând ca sângele din organism să ajungă la plămâni şi la creier, astfel încât chirurgul să poată opera într-o plagă curată. „Acest aparat este practic o inimă pe timpul operaţiei”, susţine Carp. Acesta speră că în această toamnă vor fi făcute deja primele operaţii la Oradea, astfel încât pacienţii din zonă să nu mai trebuiască să meargă la Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Iaşi, Bucureşti sau chiar în Ungaria pentru intervenţii la inimă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.