La doar o zi de când în spaţiul public a ajuns informaţia conform căreia directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic, Marian Boboia, va fi demis din funcţia de manager, Consiliul Judeţean Bihor a transmis o informare prin care justifică nota mică obţinută de manager la evaluare (6,28), în urma descoperirii unor nereguli în activitatea economico-financiară a instituţiei pe care a condus-o în ultimii 30 de ani.

 

Lui Marian Boboia i se impută faptul că, în calitate de manager, nu a putut să gestioneze eficient neregulile semnalate de Curtea de Conturi cu privire la activitatea economico-financiară a instituţiei pe care o conduce. Conform informării trimise de Consiliul Judeţean Bihor, Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi a Județului Bihor, a realizat verificări la Școala de Arte Francisc Hubic, în iulie anul trecut, descoperind nereguli ca: „nerespectarea principiului contabilității de angajamente; neîntocmirea Registrului pentru evidența analitică a elementelor de decor, de recuzită, a costumelor, a păpușilor/marionetelor, a instrumentelor și a știmelor; nerespectarea normelor și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii; efectuarea de plăți fără existența documentelor justificative, întocmite conform legii, care să ateste necesitatea, exactitatea, realitatea sumelor datorate la titlul bunuri și servicii; acceptare la plată și decontarea unor cantități de lucrări neexecutate”, se arată în informarea transmisă. Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Şandor, i-a cerut managerului Marian Boboia să rezolve aceste deficienţe, primul termen fiind 30 ianuarie, iar al doilea 25 aprilie 2017. „Deși acest termen a fost depășit, managerul Școlii de Arte Francisc Hubic, până la momentul încetării contractului de mandat, nu a raportat nicio măsură pentru înlăturarea deficiențelor”, se mai arată în informare.

 

Nereguli descoperite şi prin audit intern

În comunicatul emis se mai arată că activitatea economico-financiară  a Școlii de Arte Francisc Hubic pentru anii 2014 și 2015 a fost analizată și de Serviciul Auditului Intern al Consiliului Județean. „Echipa de audit a CJ Bihor a verificat mai multe aspecte, incluzând și neregulile semnalate de Curtea de Conturi (...). Deși misiunea de audit intern a auditorilor CJ Bihor s-a încheiat în iunie 2016, raportul de audit intern a fost finalizat numai în octombrie 2016, după mai multe reuniuni de concilieri, în care reprezentanții entității auditate (Şcoala Francisc Hubic-n.r.) nu au prezentat documentele justificative solicitate, contestând inclusiv existența deficiențelor stabilite de Curtea de Conturi”, se mai arată în comunicatul emis.

Raportul de Audit al CJ Bihor a semnalat 22 de abateri suplimentare, faţă de ce descoperise Curtea de Conturi. Astfel, Şcoala de Arte ar fi realizat achiziţiile publice prin atribuire directă,” sustrăgându-se de la obligaţia de a notifica SEAP asupra tuturor achizițiilor publice ce depășesc suma de 5 mii de euro”. În plus, ar fi plătit deconturi de sute de mii de lei, aferente cheltuielilor de de cazare şi transport al personalului şcolii, fără a avea documente justificative, ar fi efectuat plăţi în baza unor facturi proforme sau fără a avea contract cu furnizorul. La acestea se adaugă „lipsa vizei controlului financiar preventiv, lipsa referatelor de necesitate pentru cea mai mare parte a achizițiilor publice realizate şi lipsa responsabilului pentru achiziții publice”. „Școala de Arte Francisc Hubic a plătit numai în perioada 2014-2015 peste 142 mii de lei pentru cărți, broșuri, reviste, CD-uri, majoritatea în tematica de consiliere în domeniul legislației fiscale și a taxelor, în timp ce în paralel avea și un contract de furnizare de legislație actualizată”, se mai arată în comunicatul emis.

 „Echipa de audit intern a evaluat activitatea desfășurată de către instituție pentru obiectivul «Verificarea activităților financiare sau cu implicații financiare», respectiv pentru obiectivul «Verificarea gestionării mijloacelor materiale din punct de vedere al economicității, eficienței și eficacității», cu calificativul «critic»”, se precizează în informare. Mai mult, CJ Bihor a depus o sesizare la Inspectoratul de Poliție Județean Bihor - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru unele abateri care au generat suspiciuni. Informaţia a fost confirmată pentru Crişana de Ioana Lascău, purtător de cuvânt al IPJ Bihor, care a declarat că în dosarul Şcolii de Arte Francisc Hubic Oradea „se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”. Până la ora publicării acestor rânduri, Şcoala de Arte Francisc Hubic şi managerul Marian Boboia nu au transmis un punct de vedere oficial cu privire la aceste informaţii.

În următoarele zile, CJ Bihor va numi un director interimar.