Activitatea festivă dedicată Zilei Naționale a Limbii Române, eveniment care se sărbătoreşte an de an pe 31 august, începând din 2013, a avut loc în cadrul „Clubului de Poezie”, de la sediul Bibliotecii Virtuale ELIT din Oradea.

Cuvântul de deschidere a aparținut doamnei prof.  Mirela Silaghi, directoarea Bibliotecii Virtuale ELIT, care a menționat faptul că limba română este printre limbile cele mai muzicale, curate și mai bogate în expresii și metafore. Este limba în care se pot exprima cu uşurinţă cele mai intime sentimente și trăiri, cele mai reuşite comparaţii, cele mai frumoase declaraţii de iubire.  De asemenea, limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite.

Activitatea „Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim” a fost dedicată, în special,  sărbătoririi evenimentului, dar și pentru evocarea unor personalități care au marcat evoluția literaturii române prin scrierile lor.

Discursul elevei Ruxandra Tărău, de la Colegiul Național Emanuil Gojdu, despre Nicolea Iorga, a fost însoțit de prezentarea documentelor care au inclus viața și operele marelui istoric, impresionând prin diversitatea activității, dar și prin sfârșitul tragic al existenței lui pe pământ, cel care a fost un spirit neobosit al politicii, istoriei şi culturii noastre.

Eleva Aida Ritli, din clasa a XI-a, de la Colegiul  Național Iosif Vulcan, a vorbit despre Gelu Naum, eseist, poet, prozator și dramaturg român, considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.

Implicarea tinerilor în derularea momentului festiv a fost apreciată de participanți, concluziile marcând și recitarea de către elevul Alin Abrudan, de la Colegiul Național Emanul Gojdu, a poeziei lui Gheorghe Alioute, cu titlul „Mi-e dor de România”, versuri cu un puternic mesaj patriotic.

Poetul Octavian Paler, un rătăcitor în vremea paradoxurilor, a fost evocat de către ing. Miorița Săteanu, fiind cunoscut ca un important critic literar, scriitor, jurnalist, editorialist, eseist, remarcat prin funcțiile deținute în radio și televiziunea română, perioadă în care au circulat multe citate celebre, dintre care amintim „Rămâne ca fiecare să aibă amintirile pe care le merită”.

Prof. Octavia Vesa a trecut în revistă poeții și scriitorii care, prin lucrările lor, au contribuit la evoluția literaturii și a graiului național, au dat sens vorbirii gramaticale, iar prin talentele cu care au fost înzestrați au scris versuri despre iubire, patriotism, frumusețile naturale, despre minunăţiile piesajelor anotimpurilor și, în special, despre frumusețea sufletului omului pentru dăruirea creațiilor lui.

Surpriza întâlnirii a constituit-o prezența dr. rezident Taha El Behja, originar din Maroc, care a învățat să vorbească românește foarte bine, știind să-și exprime gândurile în cuvinte românești.

Momentul festiv-artistic a fost deschis prin recitări de poezii patriotice din literatura națională și din volumele proprii ale poețiilor Leontina Costruț, Ioana Precup, prof. Florica Mera, prof. Aurel Horgos, Hetes Pascu, prof. Rodica Denuț și prof. Doina Iliescu.

În încheierea evenimentului, ing. Miorița Săteanu a amintit despre multitudinea cuvintelor din Vocabularul limbii române prin care se pot exprima toate sentimentele, dorințele, visele, adică toată dragostea pe care o purtăm în suflet pentru ființa iubită, mulțumirile transmise mamelor, dar și cuvintele de învățătură pentru a ști că cei șapte ani de acasă reprezintă, de fapt, cele mai valoroase și mai utile învățăminte în viață.

Ca o încununare a sărbătorii naționale, prof. Maria Bilan a recitat versurile minunate ale poeziei „Limba noastră-i o comoara”, din creația poetului Alexei Mateevici.

Evenimentul a fost încununat cu intonarea Imnului Național de către toți participanții.    

Miorița SĂTEANU, cetățean de onoare al municipiului Oradea