Municipalitatea vrea să oblige proprietarii să construiască, ori să demoleze - Un proiect „dureros”
Orădenii care deţin proprietăţi în Centrul Istoric sau pe arterele principale vor fi obligaţi să respecte aliniamentul stradal și regimul de înălțime al imobilelor stabilit de municipalitate printr-un regulament aflat în dezbatere publică. În caz contrar, li se va aplica o supraimpozitare cu 50% a clădirilor sau terenurilor. Primăria nu ştie deocamdată care sunt imobilele care vor fi supraimpozitate, un studiu detaliat urmând să fie finalizat cel mai probabil până la sfârşitul acestui an.
Regulamentul privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit a intrat în dezbatere publică începând din 31 mai, acesta fiind postat pe site-ul Primăriei Oradea, la secţiunea Dezbateri publice. Întâlnirea publică în care va fi prezentat proiectul va avea loc în data de 2 iulie, ora 16.00, în sala mare a Primăriei, urmând ca, în aceeaşi lună, să fie supus aprobării Consiliului Local. Până la întâlnirea cu orădenii, cei interesaţi pot depune propuneri de modificare a proiectului. Trebuie precizat că regulamentul vizează străzile cuprinse în Centrul Istoric şi arterele principale: Bulevardul Dacia, Bulevardul Decebal, Bulevardul Ștefan Cel Mare, Calea Aradului, Calea Armatei Române, Calea Borșului, Calea Clujului, Calea Mareșal Alex. Averescu, Dimitrie Cantemir, Matei Corvin, Nufărului, Transilvaniei, Tudor Vladimirescu. Mai exact, clădirile de pe aceste străzi vor trebui să respecte nivelul mediu de înălţime stabilit de Primăria Oradea, astfel că, în afara clădirilor monument sau valoroase din punct de vedere al arhitecturii, casele care au un singur nivel vor trebui extinse pe verticală cu unul sau două etaje. De asemenea, clădirile care nu respectă aliniamentul stradal, fiind fie prea ieşite, îngustând trotuarul, fie prea în spate, vor trebui demolate, iar în locul lor, contruite clădiri care să respecte Planul Urbanistic. În caz contrar, proprietarii vor plăti un impozit cu 50% mai mare pentru imobilele respective. Municipalitatea susţine că motivul pentru care se recurge la această „pedepsire” a proprietarilor din zona centrală şi de pe arterele principale este dorinţa de a valorifica mai bine patrimoniul construit, îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie pietonală, creșterea gradului de utilizare a terenurilor situate în Centrul Istoric și pe arterele principale, creșterea atractivităţii turistice şi investiţionale, integrarea armonioasă a patrimoniului imobiliar construit.
Criteriul urbanism
„Codul Fiscal are în capitolul legat de majorarea impozitelor și taxelor locale reglementarea ca, prin decizia autorității locale, a Consiliului Local, se pot institui cote adiționale de impozit de până la 50%, pe criterii economice, sociale, geografice etc. În cazul de față, criteriul este legat de urbanism. Aceste criterii se stabilesc de către autoritățile locale, de aceea pentru fiecare măsură este nevoie de un astfel de regulament. Urmează ca acele „clădiri-problemă”, adică cele care nu respectă aliniamentul și îngustează artere pietonale sau rutiere, respectiv cele care nu respectă un regim de înălțime, afectând estetica zonei, să fie stabilite printr-un studiu de tip urbanistic”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul economic Eduard Florea.
Potrivit regulamentului, „neîncadrarea imobilului în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime se comunică proprietarului, prin grija Poliției Locale, concomitent cu măsurile urbanistice ce se impun și cu specificarea obligației proprietarilor de a notifica administrația publică locală despre măsurile luate. Până cel târziu 30 noiembrie a fiecărui an, Instituția Arhitectului Șef transmite Direcției Economice lista clădirilor care un respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime în vedere stabilirii impozitului majorat în anul fiscal următor”. Tot în regulament se menţionează că „în funcție de situația specifică fiecărui imobil, măsurile urbanistice constau în demolare integrală sau parțială a corpului de clădire sau supraînălțarea acestuia, după caz. Aceste operațiuni se pot efectua doar în baza unei autorizații de desființare/de construire”. În cazul realizării măsurilor urbanistice ce se impun, majorarea impozitului pe clădiri încetează a fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care au fost finalizate lucrările, atestate cu proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Proprietarii clădirilor au obligaţia să notifice Primăria despre finalizarea măsurilor urbanistice luate până la data de 30 noiembrie a anului respectiv pentru încetarea măsurii majorării impozitului pe clădire în anul fiscal următor.
Criteriul economic
„Fundamentările pentru acest tip de decizii nu sunt numai arhitecturale sau urbanistice, ci sunt și economice. Studiul și partea de plan urbanistic va avea niște elemente care să arate că acest tip de dezvoltare este atractivă în primul rând pentru proprietar, un numai pentru viitorul cumpărător și, în general, este interesantă pentru oraș, pentru că este vorba de valoarea economică a unor proprietăți, nu numai din punctul de vedere privat al celora care le dețin sau le vor deține, ci din punctul de vedere general al orașului”, a precizat arhitectul Eugen Pănescu, care a lucrat la Planul Urbanistic General, iar acum este şef de proiect pentru realizarea planurilor urbanistice zonale pentru aplicarea acestui regulament. „Se observă o situaţie în care dezvoltarea multor parcele, imobile a rămas într-un fel în urmă faţă de dezvoltarea oraşului”, e de părere Pănescu, care consideră că un deziderat al Oradiei este „mai multă calitate şi mai multă densitate” pentru zona centrală şi pe arterele principale, iar regulamentul aflat în dezbatere aduce „un cadru coerent de dezvoltare” a acestora.
Directorul economic a menţionat că partea punitivă a fost introdusă pentru a transmite un mesaj proprietarilor de imobile din Centrul Istoric şi arterele principale, adăugând că fără această supraimpozitare regulamentul nu ar fi avut efect. „Regimul de înălţime dă caracterul urban. Casele mici nu sunt cel mai bun exemplu de clădire din zona centrală”, a declarat directorul executiv al Instituției Arhitectului Șef, Adriana Lipoveanu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.