Sala Polivalentă a Universității din Oradea a fost plină ochi vineri seara la Noaptea Cercetătorilor Europeni. Facultățile și departamentele Universității, împreună cu partenerii lor, au pregătit și în acest an surprize de toate felurile pentru vizitatori.

Cei mai fericiți au fost copiii care au avut la dispoziție de toate, de la roboți și dispozitive tehnice, la mâncare sănătoasă, teste psihologice și demonstrații ale pompierilor și ale polițiștilor.

„Una din noutăți este că au început să apară și liceele care colaborează cu anumite departamente din facultățile noastre. Avem dispozitive și experimente din toate domeniile, de la robotică, mecanică, fizică, alimentație sănătoasă sau chimie, sunt de toate pentru toți. Este mai multă lume decât în anii trecuți și asta ne bucură. Facultatea de Protecția Mediului vine cu cercetări pentru că, rodul acestora nu se vede doar în tehnologie, ci și fructe, legume și alte produse sănătoase” a declarat inginerul Marius Cozma de la Facultatea de Protecția Mediului.

Despre bunătățile servite participanților, fructe proaspete, sucuri și biscuiți sănătoși a vorbit Nicoleta Crainic de la Departamentul de Industria Alimentară: „sunt fructe din cultura Facultății de Protecția Mediului, din livada proprie, bogate în vitamina C, care ajută la imunitate. Produse puțin acrișoare, pe care multă lume nu le apreciază, dar au niște proprietăți benefice. Am fost și anul trecut și am revenit pentru că a fost o reușită”.

Un alt punct de atracție l-au constituit roboțeii aduși de Logiscool.

„Este un kit de robotică Lego Edu 3. Un braț robotic care poate să ia și să mute diferite piese. Are senzori speciali care detectează anumite lucruri. Iar aici este un robot care face diferite mișcări. Avem și platforma de programare în care lucrăm cu elevii și construim proiecții la cursuri”, a declarat, pentru Crișana, Alin Cândea, trainer la Logiscool Oradea.         

 Noaptea Cercetătorilor Europeni, cel mai cunoscut și longeviv eveniment despre știință și cercetare, este o inițiativă a Comisiei Europene și a fost apreciat de public, încă de la prima ediție în anul 2005, datorită caracterului său inovativ, prin care știința a devenit accesibilă tuturor.

Evenimentul s-a desfășurat, cu intrare liberă, în toată țara: București, Alba Iulia, Arad, Bacău, Bârlad, Brăila, Bumbești-Jiu, Buzău, Călărași, Câmpia Turzii, Constanța, Deva, Făgăraș, Galați, Hunedoara, Mediaș, Oradea, Petrila, Piatra Neamț, Ploiești, Suceava, Târgoviște, Târgu Neamț, Târgu Jiu, Timișoara, Titu, Tulcea și Zalău.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, fiind un eveniment ce atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori. Ediția din acest an s-a organizat în 26 țări, peste 400 orașe din Europa și a avut ca scop să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.