În cadrul ședinței de miercuri, 31 iulie, consilierii locali au aprobat modificarea tarifelor pentru închirierea viitoarei hale din Piața Cetate. Acestea vor fi majorate la nivelul practicat în Piaţa Decebal.

Primarul Florin Birta a menţionat că modificarea tarifelor practicate în Piaţa Cetate era necesară deoarece nu mai fuseseră majorate din anul 2022. Mai mult, în 2023, tarifele au fost reduse cu 20% din cauza lucrărilor la pasajele subterane din zona pieței, la care s-a adăugat blocarea tramvaielor și îngreunarea accesului pietonilor, ducând la reducerea vânzărilor comercianților din piață.

„Suntem în acest moment în situația în care, până la jumătatea lunii august, noua clădire a pieței va fi finalizată, iar prețurile pentru închirierea locurilor din aceea piață vor fi aduse la nivelul celor din Piața Decebal. Prețurile de la Piața Decebal sunt mai reduse decât tarifele aplicate în Piața Rogerius. În momentul când comercianții se vor muta în noua construcție și toate lucrările din zonă - pasaje, pietonale - sunt finalizate, prețurile din hala nouă construită vor fi la același nivel ca la Piața Decebal”, a declarat primarul Florin Birta.

Totodată, primarul a precizat că, pentru a elibera terenul pentru viitoarea construcție a pieței, pentru etapa II, în parcarea dintre actuala construcție și blocul Cicero va fi amplasat un cort, o parte dintre comercianții afectați de lucrările necesare viitoarei parcări urmând să fie mutați în cortul respectiv, beneficiind de același vechi tarife care nu au fost actualizate din 2022.

Având în vedere că a fost aprobată declasarea clădirilor pieței, se așteaptă emiterea ordinului Ministerului Culturii privind declasarea, după care comercianții vor fi mutați din zona respectivă și vor putea începe lucrările la etapa II la Piața Cetate.

Început anul trecut în mai, proiectul viitorului centru de afaceri cu produse agricole de la Piața Cetate este implementat de Primăria Municipiului Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, fiind finanțat prin Programul Interreg V - A România - Ungaria.

Investiția se realizează în două etape. Astfel, etapa 1 a cuprins amenajarea și reconstruirea halei C1, care a ars în incendiul din 2020, având o suprafață de 1.770 metri pătrați, amenajarea a 50 de locuri de parcări stradale, cu staționare de scurtă durată, construirea stației de pompare - rezervor de apă, precum și accesul dinspre Bulevardul Nufărul spre Cantemir.

În etapa a doua, se va realiza o construcție nouă, care va cuprinde o parcare subterană de 161 de locuri, sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentație publică, sector produse alimentare cu 34 de spații comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătrați, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație, plus alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

Lucrările la Centrul de antreprenoriat Piața Cetate sunt executate de Madlev Cons – lider de asociere și EUD Drumconstruct, Campeador S.R.L. și Constructorul Sălard. Contractul are o valoare de 77.010.876,77 lei, fără TVA.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni pentru etapa 1 și alte 12 luni pentru etapa 2.