Joi, 31 august, la sediul Euro Foto Art a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie Oradea de odinioară şi Oradea de azi. Fotografiile realizate de artistul Kiss László reflectă imaginea unui oraş boem, cosmopolit, aşa cum era urbea în anii 1900, în comparaţie cu imaginea oraşului modernizat, viu colorat, aşa cum arată urbea de azi.

 

Autorul acestui proiect fotografic, artistul Kiss László, s-a născut în anul 1948 în Oradea și actualmente este membru activ al Asociației Internaționale Euro Foto Art. El şi-a bazat demersul artistic pe imaginile oglindite în cărţile poştale şi a fotografiat clădiri reprezentative, parcuri, poduri, piaţa centrală, din exact acelaşi unghi.

“Arta fotografică a devenit o artă foarte complexă, care oferă multiple posibilităţi de abordare a unui subiect. Astăzi, prin această expoziţie, ne convingem de diferitele moduri prin care această artă poate impresiona”, a spus preşedintele Euro Foto Art, Ştefan Toth.

Vernisajul a fost onorat cu prezenţa de directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, de redactorul şef al aceleiaşi publicaţii, Traian Ştef şi de istoricul Péter I. Zoltán.

„Am urmărit cu interes fotografiile realizate de Kiss László. Dacă aş fi fost provocat să găsesc un nume pentru această expoziţie, aş fi intitulat-o Redobândirea identităţii”, a spus Traian Ştef. „În acest moment în Oradea se lucrează la recâştigarea identităţii. În anii 1900 Oradea avea o altă culoare. Era un oraş cu viaţă culturală, cu prestigiu, cu o viaţă artistocratică. La fel cum Revista Familia se afla la apogeu. Astăzi, facem eforturi să-i dăm oraşului o faţă, o identitate ”, a mai subliniat Traian Ştef. În completare, istoricul Péter I. Zoltán a vorbit despre avântul economic pe care l-a avut oraşul în perioada respectivă, despre stabilitatea şi echilibrul care s-au reflectat în aspectul estetic dar şi în efervescenţa vieţii sociale.

În schimb, Ioan Moldovan s-a arătat impresionat de lirismul imaginilor. „Problema pe care o ridică această expoziţie este una poetică. Este problema timpului care le surpă pe toate sau le transformă. În acest caz, timpul a însemnat metamorfozare”, a spus directorul Familia. „Când privesc aceste fotografii simt bucuria păstrării tainelor pe care le are fiecare clădire în parte. În schimb, observ că norii sunt alţii. Fotograful ne sugerează ce va rămâne din această poveste a oraşului, iar nouă nu ne rămâne decât să interiorizăm”, a mai spus Ioan Moldovan.

Vernisajul s-a bucurat şi de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Şandor, care a felicitat artistul şi organizatorii pentru iniţiativă.

Momentele muzicale au fost oferite de violistul Thurzó  Sándor József.

Expoziția, organizată în parteneriat cu  Primăria Oradea, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai şi Clubul Fotografic Nufărul, va rămâne deschisă până în data de 28 septembrie. Expoziţia va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 9.00-19.00, accesul fiind gratuit.