O investiţie ce va fi funcţională începând de azi - O nouă autogară
Autogara din bulevardul Ştefan cel Mare a fost inaugurată ieri, de azi putând fi folosită de firmele de transport care circulă spre Satu Mare, Baia Mare, Arad şi Timişoara, sau pe rute din nordul judeţului Bihor. Aceasta este a treia autogară OTL din Oradea, după cele din Nufărul şi bulevardul Decebal, iar lucrările au costat peste un milion de lei.
A treia autogară OTL, cea amenajată pe Bulevardul Ştefan cel Mare, lângă Gara Centrală a fost inaugurată oficial ieri, urmând să fie folosită începând de azi. Directorul general al OTL, Viorel Pop, a menţionat că autogara a fost proiectată de firma PoliArt, iar lucrările au fost executate de firma Abed Nego. Pop a afirmat că lucrările au fost finalizate în luna decembrie a anului trecut (cu o lună peste data stabilită în contract), însă a fost inaugurată abia acum pentru că a trebuit să fie montate bariere la peroane şi s-au făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare din partea Autorităţii Rutiere Române. Investiţia s-a ridicat la 1.040.000 lei, fiind amenajată pe un teren de 487 mp aflat în proprietatea primăriei, restul de 600 mp fiind teren închiriat de la CFR. Clădirea este compusă din sală de așteptare, punct de informare și vânzare a titlurilor de călătorie, un birou administrativ, un spațiu comercial și trei grupuri sanitare, din care unul pentru persoane cu dizabilități. Clădirea, care are o suprafaţă de 117 mp, are în dotare și un sistem de informații cu tabelă electronică interioară pentru informarea pasagerilor. Autogara dispune de o platformă cu patru peroane pentru îmbarcarea-debarcarea călătorilor, cu barieră montată la fiecare peron, precum și o zonă de așteptare exterioară cu copertină metalică. Potrivit lui Pop, autogara va deservi operatorii de transport cu licențe de traseu valabile, capacitatea ei permițând deservirea tuturor operatorilor care au aprobate trasee în zonă. „Avem deja trei firme cu care am încheiat contracte de peron, urmând ca pe toată relația Oradea - Marghita, Oradea - Valea lui Mihai și Oradea - Satu Mare, cei care opresc în această porțiune să aibă contract cu OTL. Sperăm să satisfacem într-o cât mai bună măsură deplasarea persoanelor care tranzitează de la gară cu mijloace auto în aceste direcții”, a menţionat şeful OTL. El a precizat că operatorii care nu vor încheia contract cu OTL nu vor mai putea opri în zonă. În ceea ce priveşte tarifele percepute de societatea orădeană de transport local pentru folosirea de către firmele de transport private a autogării, acestea sunt de 2,5 lei pentru fiecare intrare pentru transportatorii judeţeni şi de 4 lei pentru transportatorii interjudeţeni.
Viceprimarul Mircea Mălan a declarat că noua autogară le va oferi călătorilor condiţii civilizate de aşteptare. În plus, el a precizat că se are în vedere construirea unei a patra autogări, de această dată pentru operatorii de transport care efectuează curse pe relaţia Oradea-Aleșd-Cluj. Trebuie, însă, identificat un spaţiu unde să fie amenajată această autogară. De asemenea, Mălan a vorbit şi despre intenţia municipalităţii de a introduce un abonament unic la nivelul zonei metropolitane, care ar uşura transportul navetiştilor.
„Astfel, se va putea călători fără probleme cu acelaşi abonament de la Borş la Sînmartin spre exemplu, ceea ce ar reduce poluarea şi circulaţia rutieră în oraşul nostru şi ar creşte gradul de mobilitate a celor care intră în Oradea”, susţine viceprimarul Mircea Mălan.
Tramvaie noi şi second-hand
În altă ordine de idei, viceprimarul orădean a anunţat că, ieri, a fost urcat pe SEAP anunţul de licitaţie pentru achiziţionarea a 10 tramvaie noi. În paralel, se fac demersuri pentru achiziţionarea a 20 de tramvaie second-hand din Berlin. Acestea vor fi similare celor 10 tramvaie Tatra KT4D care au ajuns la Oradea, din Berlin, la sfârşitul anului trecut. Potrivit directorului OTL, Viorel Pop, care s-a întors recent din Berlin, unde a avut discuţii cu reprezentanţii celei mai mari companii de transport public din Germania, BVG, aceste tramvaie se află într-o stare tehnică bună spre foarte bună, fiind fabricate între anii 1988-1996 și modernizate în perioada 1996-2002. Cele 20 de tramvaie vizate de OTL circulă încă în capitala Germaniei. Primele 10 tramvaie au fost achiziţionate la preţul de 35.000 euro bucata, cu transportul inclus. Tot ieri, Viorel Pop a anunţat că OTL a finalizat licitaţiile pentru achiziţia de energie electrică şi combustibil pentru tramvaiele şi autobuzele din Oradea. Astfel, la energie electrică a obţinut 184 lei pe megawatt pe oră. „Din câte ştim, este cel mai mic preţ la ora actuală în Transilvania”, susţine directorul OTL. Pentru motorină, preţul obţinut prin licitaţie este cu 15% mai mic decât preţul la orice pompă din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.